Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διεργασίες και επαφές με πρωτοβουλία Κίνας

Το σχέδιο ψηφίσματος για τη σταδιακή άρση κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που κατέθεσε η χώρα του μαζί με τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γουενμπίν, αναφερόμενος και σε άλλες διεργασίες που «τρέχουν» με πρωτοβουλία του Πεκίνου.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα κατατέθηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας ενώ ο Γουάνγκ, μιλώντας για «σύνθετη και ευαίσθητη κατάσταση» που σήμερα υπάρχει στην Κορεατική Χερσόνησο, «με τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης σε στασιμότητα», είπε ότι βασικός στόχος των δύο χωρών είναι «να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα ικανή να διευκολύνει την έναρξη του διαλόγου το ταχύτερο δυνατό». Πρόσθεσε πως «με δεδομένο ότι η Βόρεια Κορέα έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διάφορα μέτρα για την αποπυρηνικοποίηση, οι έννομες και δικαιολογημένες ανησυχίες της αξίζουν προσοχή και απάντηση», αλλά και πως «ο αρνητικός αντίκτυπος των διεθνών κυρώσεων και της πανδημίας στην οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο της Βόρειας Κορέας αποτελεί αιτία ανησυχίας». Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εμπλεκόμενες πλευρές θα εξετάσουν το σχέδιο ψηφίσματος Κίνας και Ρωσίας με θετική και εποικοδομητική στάση».

Την ίδια στιγμή, ο Γουάνγκ επιβεβαίωσε ότι ο Γιανγκ Τζιεντζί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συνάντησε την περασμένη βδομάδα στο Πεκίνο τον Βορειοκορεάτη πρέσβη και ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για τα ζητήματα της Κορεατικής Χερσονήσου είχε τηλεδιάσκεψη προχτές με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο των επαφών αυτών, ωστόσο επανέλαβε ότι «η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών» και «διατηρεί ενεργή αλληλεπίδραση και εις βάθος επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη». Υπογράμμισε ακόμα πως «η ουσία του ζητήματος της Χερσονήσου έγκειται στο ότι τα μέτρα για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας δεν έχουν τύχει της απαραίτητης προσοχής και οι νόμιμες ανησυχίες της χώρας αυτής δεν έχουν τύχει της απαραίτητης απάντησης. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν την ουσία του θέματος ξεκάθαρα, να καταθέσουν ελκυστικές προτάσεις για διάλογο και να αναλάβουν αληθινές δράσεις, αντί απλά να λένε συνθήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ