Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Διήμερες επαφές στη Μόσχα από τον διευθυντή της CIA

...ενώ μεγαλώνουν η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία και η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα

Ο διευθυντής της CIA, Ου. Μπερνς - ο οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία - πραγματοποίησε διήμερες επαφές στη Μόσχα

2020 CQ-Roll Call, Inc.

Ο διευθυντής της CIA, Ου. Μπερνς - ο οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία - πραγματοποίησε διήμερες επαφές στη Μόσχα
Με τις διήμερες επαφές που πραγματοποίησε χτες και προχτές στη Μόσχα ο αρχηγός της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, συνεχίστηκαν οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, την ίδια ώρα που οξύνεται η μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Οι επαφές Μπερνς έγιναν μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον και εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας τον Ιούνη στη Γενεύη, όπου οι Πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν για ομάδες διαλόγου για τον έλεγχο των εξοπλισμών, την κυβερνοασφάλεια, την εξωτερική πολιτική κ.ά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο Μπερνς, συνοδευόμενος από ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, και τον διευθυντή της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, οι οποίες εστίασαν στη συνεργασία των δύο υπηρεσιών, στις διμερείς σχέσεις, στην «καταπολέμηση» της διεθνούς τρομοκρατίας και σε διάφορα διεθνή ζητήματα.

«Ενας διάλογος σε αυτό το επίπεδο και για τόσο ευαίσθητα ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικός για τις διμερείς σχέσεις και για την ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που έχουμε», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Πάντως, δεν διευκρίνισε αν θα υπάρξει συνάντηση του επικεφαλής της CIA με τον Βλ. Πούτιν. Είπε ότι αν υπάρξει δημόσια συνάντηση και όχι ιδιωτική, θα ανακοινωθεί.

Στο μεταξύ, «ξαναζεσταίνεται» το ζήτημα μιας ενδεχόμενης νέας συνάντησης των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, με τον Πεσκόφ να δηλώνει χτες πως ο Βλ. Πούτιν θα μπορούσε να ενημερώσει τον Τζ. Μπάιντεν για το σχέδιο της Ρωσίας «ενάντια στην κλιματική αλλαγή» σε μια μελλοντική τους συνάντηση.

«Είμαι βέβαιος ότι όταν οι δύο Πρόεδροι έρθουν σε επαφή ξανά - και έχει επιτευχθεί κατανόηση στο ότι μια τέτοια επαφή είναι εφικτή», θα μπορούσε να τεθεί το θέμα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οξυνση της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία

Παράλληλα, παραμένουν και εντείνονται οι αντιθέσεις και όλες οι αιτίες κλιμάκωσης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, όπως στην Ανατολική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Παρότι αρχικά η Ουκρανία διέψευσε αμερικανικά δημοσιεύματα («Washington Post», «Politico») για αυξημένη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού κοντά στα σύνορά της, χτες το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε πως περίπου 90.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μείνει κοντά στα ουκρανικά σύνορα (περίπου 260 χλμ. μακριά) μετά από ασκήσεις που είχε πραγματοποιήσει η Ρωσία στα τέλη Σεπτέμβρη.

«Η Ρωσία καταφεύγει περιοδικά στην πρακτική της μεταφοράς και συσσώρευσης στρατιωτικών μονάδων προκειμένου να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή και την πολιτική πίεση στα γειτονικά κράτη» και σύμφωνα με «μια ανασκόπηση πρόσφατων δορυφορικών εικόνων, ο εξοπλισμός (άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό κ.λπ.) πιθανότατα άρχισε να φθάνει στην περιοχή στα τέλη Σεπτέμβρη», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο.

Χτες, στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με τα υποβρύχια να ασκούνται σε πυραυλικές επιδρομές εναντίον εικονικών εχθρικών πολεμικών πλοίων. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Οκτώβρη εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Porter» για κοινές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ νωρίτερα είχε εισέλθει η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ «USS Mount Whitney».

Ο δε Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε δηλώσεις για την προωθούμενη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, ανακοίνωσε χτες ότι οι δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου «Ζίρκον» κοντεύουν να ολοκληρωθούν και ότι οι παραδόσεις στο Πολεμικό Ναυτικό θα ξεκινήσουν το 2022.

Παράλληλα, ένταση επικρατεί το τελευταίο διάστημα και στο Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, με τον επικεφαλής της λεγόμενης «Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» (φιλορώσοι αυτονομιστές) να προειδοποιεί για επιδείνωση στη γραμμή εμπλοκής «λόγω των πολιτικών του Κιέβου», ακόμη και για ανοιχτή σύγκρουση.

«Ο πόλεμος είναι κοντά. Κανείς δεν τον έχει σταματήσει ακόμα. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, του τρόπου με τον οποίο πυροδοτούνται οι εντάσεις (...) πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», είπε.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επικαλούνται στοιχεία από το Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού της κατάπαυσης του πυρός και καταγγέλλουν συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ