Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Στο επίκεντρο η «πράσινη» πίτα των 150 τρισ. δολαρίων

Κεντρικοί τραπεζίτες, εκπρόσωποι «επενδυτικών κεφαλαίων», ασφαλιστικών ομίλων κ.ο.κ. πήραν χτες τη «σκυτάλη» από τους πολιτικούς ηγέτες στη Γλασκόβη, στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), επιχειρώντας να βρουν τα κατάλληλα «εργαλεία» για τη διοχέτευση τεράστιων κεφαλαίων στις μπίζνες της «πράσινης» ανάπτυξης, με έμφαση σε υποδομές και άλλες επενδύσεις στις «αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες».

Οπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, οι σχετικές επενδύσεις αναμένεται ότι θα «στοιχίσουν» περίπου 100 - 150 τρισ. δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες, προσφέροντας «τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε τη στήριξη των ΗΠΑ σε έναν νέο μηχανισμό κεφαλαίων, που θα εκδίδει «πράσινα ομόλογα» για επενδύσεις και θα εξασφαλίζει κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση για «πράσινες» επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε «βιώσιμες υποδομές» αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας Μ. Κάρνεϊ, που σήμερα έχει αναλάβει το ρόλο του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κλίμα, ανέφερε πως οι τράπεζες, τα funds, τα ασφαλιστικά μονοπώλια κ.ά. θα πρέπει να προωθήσουν περαιτέρω την υπόθεση των «πράσινων» επενδύσεων, κάνοντας το «ένα βήμα παραπάνω» πέρα από τις κρατικές αρχές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, παρουσιάζοντας τη λεγόμενη «Χρηματοδοτική Συμμαχία της Γλασκόβης για το Net Zero» (για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα), που αναφέρεται ότι συγκεντρώνει κεφάλαια 130 τρισ. δολαρίων, είπε χαρακτηριστικά: «Τα λεφτά είναι εδώ - αλλά αυτά τα λεφτά χρειάζονται πρότζεκτ μηδενικών εκπομπών και μετά υπάρχει τρόπος να τον κάνουμε αυτόν έναν πολύ, πολύ δυνατό "ενάρετο κύκλο"»...

Ο δε κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας, Γι Γκανγκ, ανακοίνωσε πως το Πεκίνο ετοιμάζει νέα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, ώστε να κάνουν πιο προσιτές τις επενδύσεις χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε «πράσινα» αναπτυξιακά σχέδια.

Νωρίτερα, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι με τις πιο πρόσφατες δεσμεύσεις που έγιναν στη σύνοδο της Γλασκόβης, περίπου το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ καλύπτεται τώρα από εφαρμόσιμα σχέδια για την κλιματική αλλαγή. «Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι το 35% δεν καλύπτεται. Και δεν μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς αυτό το 35%», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ