Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απορρίπτουν ως απαράδεκτη τη δικαστική πρόταση για το Σέικχ Τζαράχ

Δικηγόροι οικογενειών Παλαιστινίων που κατοικούν στο Σέικχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ επί δεκαετίες και των οποίων τις κατοικίες εποφθαλμιούν Εβραίοι έποικοι απέρριψαν προχτές ως απαράδεκτη την υποτίθεται «σολομώντεια» πρόταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η πρόταση - που αφορά 4 οικογένειες - προβλέπει να διατηρήσουν τα σπίτια τους τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια, προστατεύοντάς τους έως τότε από εξώσεις ή κατεδαφίσεις, με αντάλλαγμα να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της οργάνωσης Εβραίων εποίκων «Nahalot Shimon» στη γη τους και να της καταβάλλουν «συμβολικό» ετήσιο «ενοίκιο» ύψους 2.400 σέκελ (περίπου 750 δολάρια) για μιάμιση δεκαετία. Οι σημερινοί Παλαιστίνιοι ιδιοκτήτες τριών εκ των τεσσάρων σπιτιών αναγνωρίζονται ως «ένοικοι πρώτης γενιάς», που σημαίνει πως θα μπορούν να έχουν το ίδιο καθεστώς «προστασίας» για άλλες δύο γενιές. Η οικογένεια που μένει στο τέταρτο σπίτι που απειλείται με έξωση χαρακτηρίζεται ως «ένοικος δεύτερης γενιάς», που σημαίνει πως τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα συνεχίσουν να προστατεύονται μόνο για την επόμενη γενιά κληρονόμων.

Μετά την απόρριψη της πρότασης, οι δικαστές θα πρέπει να επανεξετάσουν την υπόθεση και να προτείνουν άλλη λύση μετά από την αντίδραση των δικηγόρων των τεσσάρων (εκ των πολλών δεκάδων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στο Σέικχ Τζαράχ) οικογενειών.

Χτες, εκπρόσωπος των Παλαιστινίων που απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους στο Σέικχ Τζαράχ τόνισε πως η πρόταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ απορρίπτεται γιατί ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την απαλλοτρίωση και άλλων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ