Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Ταϊβάν

Η Ταϊβάν «βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα» της ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλούκσμαν, χτες, κατά τις επαφές που είχε στην Ταϊπέι, μαζί με άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, σε μία ακόμα ένδειξη των διαθέσεων των Βρυξελλών να ενισχύσουν τις απευθείας σχέσεις τους με την Ταϊβάν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ταϊβάν «εργαστήριο και κόμβο της μάχης κατά της ξένης ανάμειξης και για τη διατήρηση της δημοκρατίας».

Το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν σε ανακοίνωσή του καλωσόρισε την 7μελή αντιπροσωπεία, περιγράφοντάς την ως «την πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία που έστειλε το Ευρωκοινοβούλιο στην Ταϊβάν, που έχει μεγάλη σημασία». Ανέφερε δε ότι στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης θα γίνουν συζητήσεις για την αντιμετώπιση απειλών όπως η «διάδοση ψευδών ειδήσεων» και οι «κυβερνοεπιθέσεις».

Την ίδια στιγμή, με φόντο τη συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία) που επιβεβαίωσε ότι η περιοχή Ασία - Ειρηνικός θα βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συνεχίζονται και οι «αλληλοκατηγορίες» Γαλλίας - Αυστραλίας για το ποιος ήταν περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινής σχετικά με τα 12 υποβρύχια που είχε συμφωνηθεί να πουλήσει η γαλλική αμυντική εταιρεία «Naval Group» στην Αυστραλία. Ο Γάλλος πρέσβης στην Καμπέρα, Ζαν-Πιερ Τιμπό, μίλησε για «άνευ προηγουμένου νέο χαμηλό επίπεδο» στις διμερείς σχέσεις μετά από τη διαρροή ενός SMS που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η κίνηση θα επηρεάσει το «πώς να προχωρήσουμε και επίσης όσον αφορά την αλήθεια και την εμπιστοσύνη». Υποστήριξε δε ότι «αυτό στέλνει επίσης ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για όλους τους αρχηγούς κρατών: "Προσοχή, στην Αυστραλία γίνονται διαρροές. Και αυτό που λέτε εμπιστευτικά στους συνεργάτες σας θα χρησιμοποιηθεί τελικά ως όπλο εναντίον σας μια μέρα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ