Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατηγορεί τη Λευκορωσία για διασυνοριακή εισβολή ένοπλων

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με τη μετανάστευση να χρησιμοποιείται σαν «εργαλείο» και μοχλός πίεσης για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ η ζωή πολλών μεταναστών βρίσκεται σε κίνδυνο.

Χτες η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία για ένοπλη διασυνοριακή εισβολή και κάλεσε τον Λευκορώσο επιτετραμμένο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για αυτό που χαρακτηρίζει «εσκεμμένη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, άτομα αγνώστων στοιχείων με μακρύκαννα όπλα διέσχισαν τα σύνορα από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία τη νύχτα της Δευτέρας. Η Βαρσοβία διαμαρτύρεται για την «παραβίαση των συνόρων του πολωνικού κράτους», τονίζοντας πως «οι ενέργειες των λευκορωσικών αρχών τις τελευταίες βδομάδες φέρουν όλο και περισσότερο την εμφανή σφραγίδα μιας εσκεμμένης κλιμάκωσης».

Η Πολωνία επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, επικαλούμενη ότι από το καλοκαίρι αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που προσπαθούν να εισέλθουν σε Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία, μέσω Λευκορωσίας.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα που ο επιτετραμμένος της Λευκορωσίας καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κατάσταση στα σύνορα, που προσπαθούν να διασχίσουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ