Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις

Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι Αχμεντ σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο στη βόρεια επαρχία Τιγκράι. Η συμμαχία που ξεκίνησε το καλοκαίρι ανάμεσα στο Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF) και τον Στρατό Απελευθέρωσης του Ορόμο (OLA) καταλαμβάνει μια σειρά πόλεις.

Εκπρόσωποι του OLA ανακοίνωσαν χτες ότι η κατάληψη της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα είναι «θέμα μηνών, αν όχι βδομάδων», ειδικά μετά την κατάληψη δύο πόλεων στρατηγικής σημασίας από το TPLF, Ντέσι και Κομπόλτσα, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της Αντίς Αμπέμπα. Επίσης από τον OLA είχε ανακοινωθεί την Κυριακή ότι οι μαχητές του εισέβαλαν στις πόλεις Κεμίσε και Σεμπέτε, νότια της Κομπόλτσα, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Αντίς Αμπέμπα.

Και ενώ η κυβέρνηση Αχμεντ διαψεύδει ότι οι παραπάνω πόλεις τίθενται υπό τον έλεγχο των TPLF και OLA, το βράδυ της Τρίτης η Αιθιοπία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, οι αρχές της Αντίς Αμπέμπα κάλεσαν τους κατοίκους να οργανωθούν για να υπερασπιστούν την πόλη.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Τζέφρι Φέλτμαν, ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κέρας της Αφρικής, ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Τιγκράι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν τις ίδιες σχέσεις με την Αιθιοπία. Προηγήθηκε ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ