Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΡΑΝ
Εξελίσσεται σε «μήλον της Εριδος»;

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αποπλέει για «άγνωστη» κατεύθυνση...

Associated Press

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αποπλέει για «άγνωστη» κατεύθυνση...
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εντείνουν τις προσπάθειές τους οι ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Βρετανίας, να προσεταιριστούν, το κατά δύναμιν, το ιρανικό καθεστώς στο «μέτωπο κατά της τρομοκρατίας». Η Τεχεράνη, πάντως, μοιάζει αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τις εύθραυστες ισορροπίες. Ταυτόχρονα, έχει αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποφευχθεί ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της με το καθεστώς των Ταλιμπάν είναι εχθρικότατες, αφού μόλις πριν από δύο χρόνια είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου, εξαιτίας της δολοφονίας 11 Ιρανών διπλωματών στην Καμπούλ.

«Ευχαριστήριο μήνυμα» προς την Τεχεράνη για τις δηλώσεις συμπαράστασης και καταδίκης των τρομοκρατικών επιθέσεων απέστειλε, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον, μέσω της ελβετικής διπλωματικής αποστολής που την εκπροσωπεί στην ιρανική πρωτεύουσα. Το μήνυμα, που είναι «γενικόλογο», όπως τόνιζε ο αξιωματούχος, απεστάλη «με την ελπίδα το Ιράν να μη σταθεί εμπόδιο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», και συμπλήρωνε ότι «δεν μπορούν να ανακοινωθούν λεπτομέρειες καθώς το ζήτημα είναι λεπτό εφόσον η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως κατατάξει το Ιράν στις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία».

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ανακοίνωνε ότι την επόμενη βδομάδα θα επισκεφθεί την Τεχεράνη, μετά από την τηλεφωνική συνομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, με τον Ιρανό Πρόεδρο, Μοχάμαντ Χαταμί. Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, η επίσκεψη Στρο, η πρώτη Βρετανού υπουργού από το 1979, φιλοδοξεί να «ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ, προκειμένου να προσεταιριστούν οι δεύτερες την Τεχεράνη στο κοινό μέτωπο, ιδιαίτερα λόγω της κρισιμότητας της γεωγραφικής θέσης της, με ανοιχτό το πεδίο των ανταλλαγμάτων».

Παρ' όλα αυτά, η Τεχεράνη επιμένει στην αρχική της θέση. Αν και καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση, ούτε πρόκειται να διαθέσει, για αυτό το λόγο, τον εναέριο χώρο της. Ιρανός διπλωμάτης είχε, χτες, συνομιλίες στη Γενεύη με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, αρμόδιο για το Αφγανιστάν, Φραντσέσκ Βεντρέλ, όπως και με διπλωμάτες από την Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, προκειμένου να εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία της Τεχεράνης για την ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή που θα επιφέρει ένα στρατιωτικό πλήγμα», καθώς και την προειδοποίηση ότι μια τέτοια κίνηση θα μεγαλώσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες, το χάσμα ανάμεσα στον μουσουλμανικό κόσμο και τη Δύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ