Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Φιλειρηνικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Η κορύφωσή τους προγραμματίζεται στην Ουάσιγκτον στις 29 του Σεπτέμβρη. Προχτές ήταν η σειρά των Πανεπιστημίων που κινητοποιήθηκαν κατά του πολέμου. Αγωνιστικές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλα μέρη του κόσμου

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Μίτσιγκαν

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Μίτσιγκαν
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δε βρίσκονται πιο κοντά στο να προετοιμάζουν την ειρήνη παρά τον πόλεμο, οι πολίτες της, παρά το βομβαρδισμό και την πλύση εγκεφάλου που υφίστανται από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους για απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα που προέκυψαν από τα καταστροφικά γεγονότα της Τρίτης της 11ης του Σεπτέμβρη. Οι εναλλακτικές διέξοδοι δεν είναι πολλοί. Ουσιαστικά ένας: Το μαζικό κίνημα, που πια συνίσταται από το κομμουνιστικό κίνημα, από όλες τις ειρηνικές, αντιπολεμικές οργανώσεις και το φοιτητικό κίνημα, που αυτές τις πολύ περίεργες μέρες δουλεύει και παλεύει πολύ σκληρά να συντονίσει τον αγώνα κατά του πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πρώτη κορύφωση αυτής της φάσης του αγώνα που διεξάγουν είναι οι διαδηλώσεις που αναμένεται να γίνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, στις 29 του Σεπτέμβρη, σε αντικατάσταση της διαδήλωσης κατά της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που αναβλήθηκαν, με κοινή σύμπραξη πάμπολλων αμερικανικών οργανώσεων μετά από πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Δράσης, αλλά και διεθνών οργανώσεων που προετοιμάζουν ανάλογες διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου και στις πέντε ηπείρους.

Η Πέμπτη ήταν μέρα πανεθνικής κινητοποίησης των Αμερικανών φοιτητών. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, από 146 πανεπιστήμια σε 36 πολιτείες ανά την αμερικανική επικράτεια - ανάμεσά τους και το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ, το Στάνφορντ, πανεπιστήμια που προετοιμάζουν πάντα όλες τις γενιές της αμερικανικής και παγκόσμιας καθεστηκυΐας τάξης - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νεοσύστατης φοιτητικής οργάνωσης «Δράσης για μία Ειρηνική Δικαιοσύνη» αλλά και της Ομοσπονδίας Αμερικανών Φοιτητών, που έχει έδρα την Ουάσινγκτον, και διαδήλωσαν στο προκαθορισμένο ραντεβού στις 12 το μεσημέρι - τοπική ώρα - υπέρ της ειρήνης, κατά του πολέμου, κατά των σχεδίων για τον περιορισμό των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», κατά του ρατσισμού και των επιθέσεων που συνεχίζονται στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

«Οχι άλλα θύματα»


Associated Press

«Ο πόλεμος δεν είναι απάντηση», «Οφθαλμός αντί οφθαλμού θα κάνει τον κόσμο τυφλό», «Οχι άλλα θύματα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στους πανεπιστημιακούς χώρους και δημόσιους χώρους ανά την αμερικανική επικράτεια. Ολες οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, παρά τους φόβους που εκφράστηκαν ότι μπορεί να εξελιχθούν πιθανώς και σε επεισόδια. «Κατανοούμε τον πόνο, τον φόβο, την οργή. Και εμείς τα ίδια νιώθουμε. Ομως μία πολεμική απάντηση δεν πρόκειται να αποδώσει δικαιοσύνη ούτε να φέρει ασφάλεια, αντιθέτως θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή», θα δηλώσουν οι φοιτητές, πεισμώνοντας μάλιστα και δίνοντας ραντεβού και στις άλλες ειρηνικές οργανώσεις ότι θα παλέψουν όλοι μαζί για να μπορέσουν οι φωνές τους να ακουστούν σε όλη τη χώρα και κυρίως στο αμερικανικό Κογκρέσο, που όπως τονίζουν αυτές τις μέρες βοά από τις πολεμικές ιαχές.

Τη σκυτάλη πήραν χτες άλλες μαζικές οργανώσεις σε όλη την Αμερική, που είχαν προγραμματίσει διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, με κύρια αιχμή τη Νέα Υόρκη, όπου η διαδήλωση και η πορεία ήταν προγραμματισμένη να καταλήξει στην καρδιά της πόλης, στην Τάιμς Σκουέαρ, όπου βρίσκεται και το νέο στρατολογικό κέντρο του αμερικανικού Στρατού. Διαδηλώσεις, όμως, έγιναν και στο Λούνεμπεργκ της Γερμανίας, στο Τορόντο και το Γουίνιπεγκ του Καναδά - ενώ οι οργανώσεις στον Καναδά μαζεύουν υπογραφές για να μπορέσουν να ζητήσουν από το Κοινοβούλιο να συζητήσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζαν Κρετιέν που κήρυξε και αυτή τον πόλεμο - στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, στη Βαρκελώνη στην Ισπανία και το Λονδίνο, τη βρετανική πρωτεύουσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή στην Γάζα (2024-04-27 00:00:00.0)
«Σταματήστε τον πόλεμο» (2002-05-22 00:00:00.0)
Στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού (2002-04-11 00:00:00.0)
«Οχι στον ιμπεριαλισμό» (2001-10-02 00:00:00.0)
Απειλούν με πρόσχημα την τρομοκρατία (1999-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ