Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΑΟ
Κηρύττοντας τον πόλεμο

Αποθέωση μετά την πετυχημένη παράσταση...

Associated Press

Αποθέωση μετά την πετυχημένη παράσταση...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Μαζί μας, ή με τους τρομοκράτες».

Αυτό το τελεσίγραφο προς όλο τον πλανήτη, πιθανά συμπυκνώνει την κήρυξη πολέμου που έκανε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες -τοπική ώρα - ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, με την ομιλία του προς τα δύο Σώματα του Κογκρέσου αλλά και προς τον αμερικανικό έθνος, από το βήμα του ανώτερου νομοθετικού σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ομιλία του που κράτησε συνολικά μόλις 45 λεπτά μαζί με τις 29 διακοπές που έκαναν οι παρευρισκόμενοι χειροκροτώντας τον, ήταν φορτισμένη όπως και το κλίμα στην αίθουσα, ενώ τα τύμπανα πολέμου ηχούσαν παντού και έδιναν το σύνθημα. Ο Μπους, απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη να συμπαραταχτούν με τις ΗΠΑ στον «παγκόσμιο αγώνα» εναντίον της τρομοκρατίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είτε είσαστε μαζί μας, είτε είσαστε με τους τρομοκράτες» που επιτέθηκαν εναντίον της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, για πρώτη φορά δημόσια ο Μπους «φωτογράφισε» τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την οργάνωση «Αλ - Κάιντα» ως υπαίτιους για τις επιθέσεις και αξίωσε από τους Ταλιμπάν να παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές τους υπεύθυνους για την τρομοκρατία. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση οι Ταλιμπάν «θα μοιραστούν το μέλλον» του Μπιν Λάντεν και της «Αλ - Κάιντα». Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, δε διατύπωσε συγκεκριμένες απειλές για τη χρήση στρατιωτικής ισχής εναντίον του Αφγανιστάν, αλλά κατέστησε σαφές ότι ζητά από τους Ταλιμπάν να συμμορφωθούν «αμέσως» με τις αμερικανικές αξιώσεις. «Αυτά τα αιτήματα δεν τίθενται υπό συζήτηση», τόνισε ο Μπους, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσου, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους άλλους ακροατές του, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που τον χαρακτήρισε ως φίλο και αδελφό...

Προετοιμάζοντας τους Αμερικανούς

Οι προειδοποιήσεις όμως δε σταμάτησαν εδώ, αλλά απευθυνόμενος προς τις ξένες κυβερνήσεις, ο Μπους τις κάλεσε να επιλέξουν: «Είτε είσαστε μαζί μας, είτε είσαστε με τους τρομοκράτες», και όποιος έχει ώτα να ακούσει και κυρίως νου να κρίνει, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Επίσης, επισήμανε ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα είναι μακρύς και δε θα περιοριστεί σε πράξεις αντιποίνων και μεμονωμένες επιθέσεις και πρόσθεσε, ότι αντιθέτως από το παρελθόν, όταν το CNN είχε μεταφέρει αποκλειστικά τον πόλεμο στο σαλόνι και την κρεβατοκάμαρά μας, θα περιλαμβάνει επιθέσεις που δε θα έχουν την τηλεοπτική κάλυψη, αλλά και μυστικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, αυτό ήταν γνωστό, καθώς ήδη ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε πολλαπλώς δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι για λόγους ασφαλείας θα υπάρξει μπλακ άουτ στις πληροφορίες και όχι μόνο...

Ομως, ένας εκ των κυριοτέρων παραγόντων για να μπορέσει να φέρει σε πέρας αυτό τον αγώνα, είναι να έχει μαζί του έμψυχο υλικό της χώρας και για το λόγο αυτό τους προετοίμασε, δηλώνοντας ότι «η δικαιοσύνη θα αποδοθεί»... «δε θα επαναπαυτώ. Δε θα ενδώσω στον αγώνα αυτόν για την ελευθερία και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού» και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να είναι «ήρεμοι και αποφασισμένοι, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν μία συνεχόμενη απειλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ