Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ο «σπαραγμός» των αεροπορικών αγορών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μέσο των «υπαίτιων» του χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη, ήταν αρκετό από μόνο του για να φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τις αεροπορικές εταιρίες. Εκτός από την καθήλωση που υπέστησαν εντός αμερικανικού εδάφους σχεδόν όλη τη βδομάδα που ακολούθησε, τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν λόγω μειωμένης ζήτησης και αυξημένων μέτρων ασφαλείας, επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν την άμεση προοπτική να καθηλωθούν στο έδαφος από την επόμενη βδομάδα, αν δεν καταβάλουν τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου, τα οποία έχουν ανέβει στα ύψη.

Η κρίση έγινε δίνη και άρχισαν οι απολύσεις. Η πανάκεια όπως πάντα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών. Πάντως, η κατάσταση ενδείκνυται για πάσης φύσης συναλλαγές... Ορισμένες εταιρίες «ζητιανεύουν» δημόσια βοήθεια με πρόσχημα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα πριν απ' αυτές, καταγγέλλει η ιρλανδική εταιρία «Ryanair», αναφερόμενη σε ανταγωνιστές της.

Παράλληλα, η δημιουργηθείσα κατάσταση δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για κεϋνσιανές παρεμβάσεις με πρόσχημα πάντα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ετσι, αμέσως μετά τη «φορτισμένη» εθνικά και συναισθηματικά ομιλία του Μπους στο Κογκρέσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο συμφώνησαν, να δοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση βοήθεια συνολικά 18 δισ. δολαρίων υπό τύπον πιστώσεων αλλά και άμεσων καταβολών, στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ. Ας σημειωθεί ότι μόλις ένα 24ωρο πριν, ο ίδιος εκπρόσωπος είχε αναφερθεί σε βοήθεια οκτώ δισ. δολαρίων, προκειμένου οι αεροπορικές εταιρίες να αντεπεξέλθουν στη συγκυρία που προέκυψε, όμως το Κογκρέσο άσκησε στο μεταξύ πιέσεις και ο Λευκός Οίκος επανήλθε τροποποιώντας την προγενέστερη απόφασή του. Ωστόσο, η ζημία συνολικώς για την αμερικανική αεροπορική αγορά για όλο το 2001, εκτιμάται σε 7 δισ. σύμφωνα με αναλυτές.

Στο Λονδίνο, ασφαλιστές και βρετανικές αεροπορικές εταιρίες συμφώνησαν χτες για τους όρους ασφαλούς διενέργειας των πτήσεων από τη Δευτέρα, ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών και πρόσθεσε ότι διευκρινίστηκε στα νέα ασφαλιστήρια, που υπογράφονται από ώρα σε ώρα, να περιλαμβάνεται ρήτρα για αποζημιώσεις εν καιρώ «πολεμικής περιόδου», όμως με ιδιαίτερα υψηλά για την περίπτωση αυτή ασφάλιστρα.

Στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή αποκάλυψε ότι στα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δέχεται τμήμα της ζημιάς, στην περίπτωση αεροπορικών καταστροφών στην παρούσα διεθνή συγκυρία.

Τέλος, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρίες της να πληρώσουν τα αυξημένα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ