Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ... μηχανική υποστήριξη η «εκεχειρία»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να συντηρήσει την «εκεχειρία» και να μην προχωρήσει σε αντίποινα για τον προχθεσινό θάνατο μιας γυναίκας από πυρά Παλαιστίνιων μετά από τη σαφέστατα εκδηλωθείσα αμερικανική πίεση, λόγω της προσπάθειας ένταξης όσων περισσότερων αραβικών χωρών γίνεται στον «συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας» που σχηματίζει, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Μάλιστα, η αμερικανική διπλωματία πιέζει «έντονα» και για την πραγματοποίηση της συνάντησης Πέρες - Αραφάτ, όπως είπε ο ίδιος ο Πέρες: σε δήλωσή του που απευθυνόταν ουσιαστικά στους «σκληροπυρηνικούς» της κυβέρνησης Σαρόν, ο Πέρες αναφέρει ότι «στα 53 χρόνια ύπαρξης του Ισραήλ, δεν υπήρξε ούτε ένα ισραηλινό αίτημα που να μην έγινε αποδεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ζητούν να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με τους Παλαιστινίους». Ο Πέρες πιθανότατα θα πραγματοποιήσει προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο Αχμέντ Κουρέια σήμερα, Σάββατο. Είχε μια σύντομη συνάντηση μαζί του, αλλά και με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, χτες το απόγευμα.

Ο υπουργός Επιστημών Ματάν Βιλνάι εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να ενοχλήσουμε τους Αμερικανούς με κανέναν τρόπο», συμφωνώντας απρόθυμα στην πραγματοποίηση συναντήσεων με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Η προχτεσινοβραδινή έκτακτη σύνοδος της ισραηλινής κυβέρνησης που είχε καλέσει ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δεν αποφάσισε «κανένα μέτρο αντιποίνων», ακριβώς λόγω της δεδομένης αμερικανικής πίεσης, είπε ανώνυμα κυβερνητική πηγή στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Ωστόσο, η ίδια πηγή έλεγε ότι ο Αραφάτ έχει διατάξει μεν εκεχειρία, αλλά την εννοεί ως απαγόρευση επιθέσεων στο Ισραήλ και όχι στα παλαιστινιακά εδάφη - διάκριση που η ίδια πηγή χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Η ισραηλινή πλευρά, κατέληξε, θέλει εκεχειρία «παντού».

Η Χαμάς τόνισε ξανά ότι δε δεσμεύεται στην εκεχειρία και θα συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, ενώ έστειλε ένα μήνυμα στις ΗΠΑ: «Η Αμερική θέλει να εξαγάγει την ιμπεριαλιστική σύγκρουσή της επιτιθέμενη κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων και νομίζει ότι θα νικήσει, αλλά κάνει λάθος. Ο Θεός είναι στο πλευρό μας και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο μονοπάτι της αντίστασης και του ιερού πολέμου», είπε ο εκπρόσωπός της Μαχμούντ Ζαχάρ.

Ο Πέρες, πάντως, εμφανιζόταν το απόγευμα της Παρασκευής ιδιαίτερα αισιόδοξος. Αν η «ηρεμία» συνεχιστεί, είπε, «μπορούμε να συναντηθούμε (με τον Αραφάτ) πολύ σύντομα».

Και αυτό παρά το ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Αριέλ Σαρόν, επαναλάμβανε σε συνέντευξή του προς το CNN το τροπάρι που λέει ότι «ο Αραφάτ είναι τρομοκράτης».

Ο Αραφάτ, σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές, υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ότι «θα συλλάβει» τους ενόχους για τη δολοφονία μιας 26χρονης Ισραηλινής την Πέμπτη.

Το βράδυ της Πέμπτης η Παλαιστινιακή κυβέρνηση μετά από σύνοδό της είχε ανακοινώσει ότι δεσμεύεται στην εκεχειρία, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν ήρε τα μπλόκα ούτε τον σκληρό αποκλεισμό που έχει κατακρεουργήσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στα αυτόνομα στον ένα χρόνο που διαρκεί η σύγκρουση...

Χτες τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι που πετούσαν πέτρες σε άνδρες του Ισραηλινού στρατού τραυματίστηκαν από λαστιχένιες σφαίρες και πραγματικά πυρά. Ο επίσημος απολογισμός της σύγκρουσης μέχρι στιγμής είναι 639 ζωές Παλαιστινίων και 176 Ισραηλινών (περιλαμβανομένων και Ισραηλινών Αράβων).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο γύρο συναντήσεων αποφάσισαν Ζίνι - Αραφάτ (2002-04-06 00:00:00.0)
Προφανώς χωρίς Αραφάτ, αρχίζει η κρίσιμη Αραβική Σύνοδος Κορυφής (2002-03-27 00:00:00.0)
Και επιδρομές και μυστικές συνομιλίες.... (2002-02-03 00:00:00.0)
Με άδεια χέρια έφυγε ο αμερικανός απεσταλμένος... (2002-01-08 00:00:00.0)
Η εκεχειρία «δε λειτουργεί» (2001-10-02 00:00:00.0)
Φάσκει και αντιφάσκει η ισραηλινή ηγεσία (2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ