Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η εκεχειρία «δε λειτουργεί»

Η συνήθης εικόνα. Ισραηλινοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά Ισραηλινών Αράβων διαδηλωτών

Associated Press

Η συνήθης εικόνα. Ισραηλινοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά Ισραηλινών Αράβων διαδηλωτών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΡΑΜΑΛΑ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Η έκρηξη μιας βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο χτες στην πολύβουη συνοικία Ταλπιότ κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας. Η έκρηξη προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, αν και σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Χα' αρέτζ» δύο άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο λόγω του σοκ που υπέστησαν.

Σύμφωνα με το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ-Τζαζίρα», που επικαλούνται τόσο το «Ασοσιέιτεντ Πρες» όσο και το «Ρόιτερς», την ευθύνη για την επίθεση διεκδίκησε η οργάνωση «Ισλαμικός Τζιχάντ».

Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Γιάσερ Αραφάτ και ο Σιμόν Πέρες συμφώνησαν να καταβάλουν τις «μέγιστες δυνατές προσπάθειες» για να διατηρηθεί η εκεχειρία. Η ισραηλινή κυβέρνηση, ως συνήθως, κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της: «Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες ή καλύτερα δεν κάνει καμία προσπάθεια για να σταματήσει τη βία. Δε βλέπουμε την εκεχειρία, αλλά αντίθετα τη συνέχιση της βίας», δήλωσε ο Αβι Παζνέρ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Ο Πέρες δήλωσε ότι «η "Χαμάς", ο "Ισλαμικός Τζιχάντ" και η "Χεζμπολάχ" είναι ο Μπιν Λάντεν της Μέσης Ανατολής και πρέπει να τους πολεμήσουμε χωρίς συμβιβασμό».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει και πάλι την «καταδίωξη» των τρομοκρατών: «Από αύριο (σήμερα Τρίτη) οι τρομοκράτες δε θα έχουν ούτε μια στιγμή ηρεμίας», είπε απειλητικά.

Από την άλλη πλευρά ο Αραφάτ μίλησε για «κλιμάκωση» από πλευράς Ισραήλ, την ώρα που θα έπρεπε να τηρείται η εκεχειρία - οι Παλαιστίνιοι μετρούν 17 νεκρούς από την περασμένη εβδομάδα.

Η περίπτωση που αναφέρει η Ισραηλινή δημοσιογράφος Αμίρα Χας στο χτεσινό φύλλο της «Χα' αρέτζ» είναι χαρακτηριστική: ο θάνατος δύο Παλαιστινίων και ο τραυματισμός έξι άλλων σε σημείο ελέγχου κοντά στο χωριό Σαλίτ α Νταχάρ, που ο ισραηλινός στρατός απέδωσε σε «προσπάθεια απόδρασης» των Παλαιστίνιων μετά από προειδοποιητικά πυρά στον αέρα και μετά στα λάστιχα των ταξί που τους μετέφεραν (τώρα πώς οι σφαίρες δεν πέτυχαν τα λάστιχα, αλλά τους Παλαιστίνιους είναι κάτι το ατυχές μεν, αλλά τι να γίνει, ατυχήματα συμβαίνουν). Οι Παλαιστίνιοι μιλούν για δολοφονία αόπλων που έτρεχαν για να σωθούν από καταιγισμό πυρών. Οι γιατροί λένε ότι στα πτώματα των δύο βρέθηκαν δεκάδες σφαίρες.

Οι δύο νεκροί δεν ήταν οι μόνοι: Χτες ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός βρήκε το θάνατο από πυρά Ισραηλινών, τα οποία κατευθύνονταν σε εφήβους που πετούσαν πέτρες, αλλά τον πέτυχαν στο κεφάλι.

Η χτεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις Ισραηλινών Αράβων για την επέτειο των θανάτων 13 συμπολιτών τους πέρσι σε διαδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους, που ακόμα «ερευνάται» από τον ισραηλινό στρατό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ