Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΓΚΑΛΟΠ
Ομόθυμο «όχι» στον πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή

«Ηχηρό χαστούκι» στους πολεμοκάπηλους και τα εγχώρια φερέφωνά τους τα αποτελέσματα γκάλοπ, που επιβεβαιώνουν την καθολική σχεδόν αντίθεση του ελληνικού λαού στον πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ηχηρό χαστούκι» στους πολεμοκάπηλους των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», αλλά και τα εγχώρια στηρίγματα και φερέφωνά τους, αποτελεί η ομόθυμη στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος στέκεται αποφασιστικά ενάντια σε ένα νέο αιματοκύλισμα του κόσμου.

Η περήφανη και «ελευθερόφρων» στάση του ελληνικού λαού επιβεβαιώνεται από το τελευταίο γκάλοπ της V PRC για λογαριασμό των «Νέων», από το οποίο προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται τόσο κατά του πολέμου που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστές όσο και κατά της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής σε αυτόν.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν με στρατιωτική δράση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρέπει να μην απαντήσουν με στρατιωτική δράση. Εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;», το 86,2% (!) των ερωτηθέντων τάσσεται με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος (να μην απαντήσουν με στρατιωτική δράση) και μόνο το 7,8% τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής δράσης.

Λίγο μικρότερα είναι τα ποσοστά αντίθεσης σε ελληνική συμμετοχή. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να συμμετάσχει σε αυτές ή να μη συμμετάσχει», το 72,1% δηλώνει να μη συμμετάσχει και μόνο το 21,3% να συμμετάσχει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάταξη των ερωτηθέντων σύμφωνα με τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Στο πρώτο ερώτημα το 81,7% εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ, το 86,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΕΠ, το 100% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και το 92,3% του ΔΗΚΚΙ τάσσονται κατά της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ. Επίσης το 80% όσων τάσσονται κατά της στρατιωτικής δράσης αυτοπροσδιορίζονται στη «Δεξιά», ενώ τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν στο 88,7% και 93,1% για όσους τοποθετούνται στο «Κέντρο» και την «Αριστερά», αντίστοιχα. Οι άντρες σε ποσοστό 85,2% τάσσονται κατά της στρατιωτικής δράσης και οι γυναίκες σε ποσοστό 87,1%. Στους αστικούς πληθυσμούς το ποσοστό φτάνει στο 84,7% και στην ύπαιθρο ξεπερνά το 95,1%. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από την ομοφωνία της κοινής γνώμης παρουσιάζονται σε σχέση με το εισόδημα. Σε όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα 500.000 δρχ. και άνω, η αντίθεση στη χρήση βίας πέφτει στο 75%, ενώ κάτω από τις 500.000 η αντίθεση ανεβαίνει στο 88%.

Στο δεύτερο ερώτημα, κατά της ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τάσσεται το 70,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 65,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 93,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 72,5% του ΚΕΠ, το 78,6% του ΣΥΝ και το 76,9% του ΔΗΚΚΙ. Σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο το 33,3% των ανθρώπων με ανώτερη εκπαίδευση τάσσεται υπέρ της ελληνικής συμμετοχής έναντι 14,3% των ατόμων του δείγματος με κατώτερη εκπαίδευση. Διαφοροποίηση σημειώνεται και με βάση το οικογενειακό εισόδημα, αφού το 44,3% αυτών που δηλώνουν εισόδημα από 500.000 μέχρι 700.000 δρχ. μηνιαίως τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 28%.

Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει το ευρήματα της δημοσκόπησης, επιχείρησε να αποκρύψει την απομόνωση της πολιτικής της από το λαό, επικαλούμενος το επιχείρημα ότι ευθυγραμμίζεται με την πολιτική που ακολουθεί... η «διεθνής κοινότητα»(!). Η πολιτική μας, είπε ο Δ. Ρέππας, κινείται με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και «στο πνεύμα των αποφάσεων που έχει διατυπώσει ο ΟΗΕ». Ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι «είναι μία πολιτική η οποία, μεταξύ των άλλων, πρέπει να προωθήσει την επίτευξη των στόχων, χωρίς να προκληθούν θύματα μεταξύ των αμάχων» καθώς επίσης και ότι «είναι μία πολιτική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί με σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη»(!).

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντιπολεμική «ομοφωνία» του ελληνικού λαού με το επιχείρημα ότι «σήμερα η χώρα μας δεν καλείται να συμμετέχει σε κανενός είδους πολεμική δραστηριότητα»(!), ενώ εξέφρασε την έκπληξή της γιατί δεν τέθηκε το ερώτημα αν οι πολίτες θέλουν να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ