Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Δεν είσαστε μόνοι σας»

Ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη στη διαδήλωση κατά του πολέμου, στην Ουάσιγκτον

Ο Κ. Αλυσσανδράκης μιλά στη μεγάλη συγκέντρωση
Ο Κ. Αλυσσανδράκης μιλά στη μεγάλη συγκέντρωση
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης βρέθηκε μαζί με τους διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον το περασμένο Σάββατο. Στη μεγάλη συγκέντρωση έκανε χαιρετισμό συμπαράστασης τονίζοντας τα εξής:

«Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να σας εκφράσω τη συμπαράσταση της πολιτικής μου ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Σκανδιναβικής Πράσινης Αριστεράς, καθώς και του Κόμματός μου, του ΚΚΕ, μαζί με τη συμπαράσταση όλων των φιλειρηνιστών της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Δεν είσαστε μόνοι σας! Δεν είσαστε οι μόνοι που αντιτίθεστε στη λογική του πολέμου. Δεν είσαστε οι μόνοι που ζητάτε τα τραγικά γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη να μη χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για επιθέσεις εναντίον αθώων, για ξεκίνημα ενός κυνηγιού μαγισσών σε παγκόσμια κλίμακα, για τον περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών, για τον περιορισμό της δημοκρατίας. Πριν από δυο μέρες, σε μια μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, χιλιάδες λαού εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενάντια στα πολεμοχαρή σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών, ενάντια στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν τον κόσμο όλο σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης, ενάντια στην επιχείρηση κατασκευής αποδιοπομπαίων τράγων για ό,τι έγινε στη χώρα αυτή στις 11 του Σεπτέμβρη. Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών στη Ρώμη και τη Νάπολη.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα κατά αθώων ανθρώπων στη Νέα Υόρκη, το Πεντάγωνο και την Πενσυλβάνια. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και τον πόνο μας για τις χιλιάδες των αθώων θυμάτων. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και φίλους τους, σε όλο τον αμερικανικό λαό. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την προσωπική μου λύπη και τη λύπη του Κόμματός μου για τους συμπατριώτες μας, Ελληνες και ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς, που ήταν ανάμεσα στα θύματα.

Η τρομοκρατία δεν είναι απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, δεν αποτελεί απάντηση στη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις ξένες επεμβάσεις. Δεν είναι τρόπος πάλης κατά του καπιταλισμού, για την αλλαγή της κοινωνίας. Η πάλη για την εξάλειψη της ταξικής εκμετάλλευσης περνά μόνο μέσα από τη μαζική πολιτική δράση, μέσα από την πάλη της εργατικής τάξης, μέσα από τη διεθνιστική αλληλεγγύη, μέσα από το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων και όλων των καταπιεσμένων λαών του κόσμου.

Η συμπάθειά μας για τα θύματα και τον αμερικανικό λαό, δε θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση, να μετατραπεί σε συμπάθεια για την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το ξέπλυμα των εγκλημάτων του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Δε θα ανεχθούμε την κρατική τρομοκρατία, που προκάλεσε χιλιάδες και χιλιάδες θύματα στην Παλαιστίνη, στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια, στο Ιράκ, σε Κεντρική και Νότια Αμερική. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα κατά του λαού του Βιετνάμ, τις μαζικές δολοφονίες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κηρύξουν κατάσταση πολέμου, η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, καθώς και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στηρίξει και να πάρει μέρος σε τέτοιες ενέργειες, θα οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα σε αλυσιδωτές εξελίξεις με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με όλους όσους θεωρούν εχθρούς (λαούς, χώρες, κινήματα), όλους όσους αντιστέκονται στην πολιτική τους και προσπαθούνε να περιορίσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους. Βρήκαν, ακόμα, τη χρυσή ευκαιρία να ενισχύσουν τον έλεγχό τους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Ταυτόχρονα, ένας κατασταλτικός μηχανισμός άνευ προηγουμένου στήνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ενάντια σε όσους παλεύουν για στοιχειώδη δικαιώματα, ενάντια σε όσους δεν αποδέχονται την αντιλαϊκή πολιτική του μονοπωλιακού καπιταλισμού, ενάντια σ' αυτούς που αμφισβητούν τα κέρδη των πολυεθνικών, ενάντια σ' αυτούς που παλεύουν για καλύτερη ζωή. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτός ο μηχανισμός εκδηλώθηκε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Γκέτεμποργκ και στη διάρκεια της συνόδου των «G8» στη Γένοβα. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη τους έδωσαν την ευκαιρία να επιταχύνουν την ανάπτυξη αυτού του καταπιεστικού μηχανισμού. Αποφάσισαν να φτιάξουν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να υιοθετήσουν κοινό ορισμό της τρομοκρατίας, τόσο ευρύ, που θα δίνει τη δυνατότητα, απεργίες και διαδηλώσεις να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές πράξεις.

Ολα αυτά μοιάζουν με εφιάλτη, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινά. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν είναι η λαϊκή δράση. Ο αμερικανικός λαός δε θα πρέπει να επιτρέψει να του γίνει πλύση εγκεφάλου, δε θα πρέπει να οδηγηθεί να πιστεύει ότι όλοι οι άλλοι είναι εχθροί, δε θα πρέπει να επιζητεί εκδίκηση για ό,τι έγινε, δε θα πρέπει να επιτρέψει να μετατραπεί ο πόνος του σε πολεμική κραυγή. Ο αμερικανικός λαός, με όλες του τις αγωνιστικές παραδόσεις και την εμπειρία του στην ταξική πάλη, στον αγώνα κατά του ρατσισμού και υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, στην πάλη του κατά του πολέμου του Βιετνάμ, μπορεί να αποτρέψει την κυβέρνησή του από το να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του κόσμου. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο πρέπει να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για να αποτρέψουν η μια αιματοχυσία να ακολουθηθεί από άλλη.

Οι Ενωμένοι Λαοί της Γης είναι πολύ πιο δυνατοί από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μαζί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ