Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
Η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια της Μόσχας...

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν
ΜΟΣΧΑ.-

Στη συνεχιζόμενη εδώ και μερικές μέρες στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας έναντι της αντιπολιτευόμενης αφγανικής «Βόρειας Συμμαχίας» προστέθηκε χτες και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε το υπουργικό συμβούλιο να εντείνει τις διαδικασίες για την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων, σε πρώτη φάση, στο βόρειο Αφγανιστάν, καθιστώντας υπεύθυνο συντονισμού του όλου προγράμματος τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου.

«Ο,τι εξελίξεις και να έχουμε στο Αφγανιστάν βραχυπρόθεσμα, η κατάσταση σε επίπεδο ανθρωπιστικό είναι κρίσιμη» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος Πούτιν στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι πρώτες αποστολές ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν αναμένονται εντός του 24ώρου, καθώς σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ» σήμερα πρόκειται να προσγειωθεί σε μεθοριακή περιοχή του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος με 30 μετρικούς τόνους τροφίμων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πούτιν επανέλαβε πως η Ρωσία πρέπει να «εντείνει την υποστήριξή της» σε όπλα και πολεμοφόδια στις δυνάμεις της αφγανικής αντιπολιτευτικής δύναμης που αποκαλείται «Βόρεια Συμμαχία». Η συγκεκριμένη προτροπή του Ρώσου Προέδρου φαίνεται πως είχε συνέχεια και στην... πράξη, καθώς χτες το πρωί, ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «Ιλιούσιν - 76» προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ντουνσαμπέ (πρωτεύουσα Τατζικιστάν) μεταφέροντας, κατά πληροφορίες, ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά και πολεμοφόδια, με σκοπό όλα αυτά να προωθηθούν υπέρ της «Βόρειας Συμμαχίας»...

Νωρίτερα, το Ουζμπεκιστάν διέψευδε κατηγορηματικά πρότερες πληροφορίες που έφεραν δύο αμερικανικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «Ηρακλής» να προσγειώνονται σε αεροδρόμιο της χώρας. «Πρόκειται για φήμες, τίποτα περισσότερο» δήλωσε ο συνταγματάρχης Σαβκάτ Νισάνοφ, αξιωματικός υπηρεσίας στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ουζμπεκιστάν.

Στο μεταξύ, χτες, στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουνσαμπέ, οι επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπίας 12 πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών άρχισαν διήμερη συνάντηση με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, αλλά και στις όμορες μ' αυτό κεντροασιατικές δημοκρατίες. Η συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών 12 χωρών της ΚΑΚ πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και σε μία ευαίσθητη χρονική περίοδο όπου ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες που ανέφεραν (χτες) επιθέσεις ακόμη και μάχες στα σύνορα Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού «Ηχώ» Μόσχας, μεθοριακά ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη μεθόριο του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν δέχτηκαν εχθρικά πυρά από αυτόματα πυροβόλα, τα οποία εκτοξεύτηκαν από περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν τραυματίστηκε. Επιπλέον, κυκλοφόρησαν και φήμες για συγκρούσεις σε μεθοριακή με το Αφγανιστάν περιοχή του Τατζικιστάν, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημη πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ