Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
«Οχι στον ιμπεριαλισμό»

«Οχι στον ιμπεριαλισμό. Οχι στην τρομοκρατία».

Με αυτό ως κύριο σύνθημα αλλά και τη θέληση να σταματήσουν τα σχέδια πολέμου που εκπονούνται σε Ουάσινγκτον, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πάνω από 5.000 Ολλανδοί και ξένοι, μόνιμοι κάτοικοι του Αμστερνταμ πήραν μέρος στην αντιπολεμική διαδήλωση του Σαββάτου, που διοργανώθηκε από ειρηνιστικές και αντιπολεμικές οργανώσεις.

Κατά των αντιποίνων, δηλαδή του πολέμου, διαδήλωσαν επίσης το Σάββατο το απόγευμα και εκατοντάδες άτομα στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η οργάνωση «Παγκοσμιοποιήστε την αντίσταση» και βροντοφώναξαν «Οφθαλμός αντί οφθαλμού θα τυφλώσει τον κόσμο», ενώ ένα ακόμη σύνθημά τους ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικό «Ποιος όπλισε τον Μπιν Λάντεν; Οι ΗΠΑ».

Στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον 50 μέλη οργανώσεων της αριστεράς, ανθρωπιστικών οργανώσεων που πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά των ΗΠΑ και κυρίως κατά των στρατιωτικών αντιποίνων, με κύριο σύνθημα «Κάτω η Αμερική, όχι στον πόλεμο».

Ομως οι διαδηλώσεις δε σταματούν εδώ, αφού το «Οχι στον πόλεμο» ακούστηκε δυνατά και καθαρά σε κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου. Στην παγωμένη Σκανδιναβία, διαδηλώσεις έγιναν στη Σουηδία, στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη, αλλά και στο Γκέτεμποργκ και το Μάλμοε, όπως και στη γειτονική Νορβηγία, στην πρωτεύουσα Οσλο. Στη Νορβηγία ήδη έχει συσταθεί συνασπισμός κομμάτων, νεολαιών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων, που κύριος στόχος τους είναι να ανατρέψουν τα σχέδια πολέμου.

Τέλος διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, μία χώρα που μόλις αρχίζει να νιώθει τι θα πει διαδήλωση, καθώς η πρώτη μεταπολεμική ήταν κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μπους, στην Ελβετία, στη χώρα της «ψυχρής ουδετερότητας» και μάλιστα σε δύο πόλεις στη Βέρνη και τη Λουκέρνη. Στην Ιρλανδική πρωτεύουσα το Δουβλίνο. Στην Αυστρία, στο Ινσμπρουκ, στο Σάλτσμπουργκ, το Γκρατς αλλά και τη Βιέννη, την πρωτεύουσα. Τα βέλη των Αυστριακών στράφηκαν κατά του πολέμου, αλλά και κατά των προσθέσεων της αυστριακής κυβέρνησης να σκληρύνει ακόμη περισσότερο το μεταναστευτικό νόμο.

Τέλος, διαδηλώσεις έγιναν και στην Κένυα. Μια αντιπολεμική στην πόλη Χαμπούσα Χάμπουργκ και μία κατά της τρομοκρατίας στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, της οποίας μάλιστα ηγήθηκε ο πρόεδρος Ντάνιελ Αραπ Μόι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ