Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αρνητική απάντηση στα σχέδια πολέμου

Εάν εξαιρέσει κανείς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πολλές φορές ονομάζονται Αμερική, και η υπόλοιπη αμερικανική ήπειρος ήταν στο πόδι, ενώνοντας τη φωνή της με τους χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες, ώστε αυτό το «Οχι στα σχέδια πολέμου» να ακουστεί απ' άκρη σ' άκρη.

Χιλιάδες ήταν και οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο βόρειο γείτονα των ΗΠΑ, τον Καναδά, μία χώρα που η κυβέρνησή της, υπό τον πρωθυπουργό Ζαν Κρατιέν συντάχθηκε απόλυτα με τα αμερικανικά σχέδια, και κήρυξε και αυτή με τη σειρά της πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, με άλλα λόγια κατά της οικουμένης... Χιλιάδες ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο Τορόντο, το Μόντρεαλ, στο Βανκούβερ, το Κάλγκαρι, τη Βικτόρια, ακόμη και στις μικρότερες πόλεις, όπου έλαβαν χώρα διαδηλώσεις τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή. Την ίδια στιγμή η συλλογή υπογραφών κατά της κυβέρνησης Κρατιέν για την «πολεμική κήρυξη» συνεχίζονται.

Ομως και στο νότιο ημισφαίριο η ατμόσφαιρα ήταν αντιπολεμική. Χιλιάδες Λατινοαμερικάνοι, πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Μπραζίλια, το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Μπέλο Ορισόντε και στη Βραζιλία, στο Μπουένος Αϊρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής όσο και στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ