Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκρηκτικό κλίμα πολεμικής αναμονής

«Μετρημένες οι μέρες των Ταλιμπάν» αν επιμείνουν, εκτιμά ο Πακιστανός Πρόεδρος, που προσπαθεί εναγωνίως να διατηρήσει την ενότητα στη χώρα

Πολεμιστές της «Συμμαχίας του Βορρά»

Associated Press

Πολεμιστές της «Συμμαχίας του Βορρά»
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ετοιμοι να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ «την τύχη του Μπιν Λάντεν» δηλώνουν οι Ταλιμπάν. Ο πρεσβευτής τους στο Ισλαμαμπάντ, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, ανακοίνωσε ότι ο Σαουδάραβας καταζητούμενος, από τις ΗΠΑ, «βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν σε μυστικό μέρος για την ασφάλειά του». Και συνέχισε, ρίχνοντας, εκ νέου, το γάντι στην Ουάσιγκτον, από την οποία ζήτησε «να προσκομίσει αποδείξεις για την ενοχή του Μπιν Λάντεν, καθώς εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συζητήσουμε και να επανεξετάσουμε την κατάσταση».

Η Ουάσιγκτον απέρριψε κατηγορηματικά κάθε διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους πιστέψουμε, αφού πριν από λίγες μέρες δεν ήξεραν πού είναι και τώρα ξέρουν» δήλωνε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, επαναλαμβάνοντας ότι «αν δεν τον παραδώσουν άμεσα, θα πληρώσουν το τίμημα».

Το πολεμικό θερμόμετρο φαίνεται να ανεβαίνει κατακόρυφα στην περιοχή, όπου, εκτός από τα ήδη σταθμευμένα αμερικανικά στρατιωτικά πλοία, καταφθάνει, εκτός απροόπτου, και το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» που αναχώρησε από την Ιαπωνία. Δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι είναι ακόμη και θέμα ωρών ένα στρατιωτικό αμερικανικό πλήγμα. Εντούτοις, τίποτε πιο συγκεκριμένο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και την υπόθεση της σύλληψης των 3 Αμερικανών και των 2, αμερικανικής υπηκοότητας, Αφγανών στρατιωτών, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τους Ταλιμπάν ούτε και από το Πεντάγωνο, αλλά συνεχίζει να αναπαράγεται από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην «αλ Καέντα» του Μπιν Λάντεν. Σε καλή κατάσταση, αντίθετα, φέρεται να είναι η Βρετανίδα δημοσιογράφος που συνελήφθη από τους Ταλιμπάν.

Πάντως, χτες, ο υπουργός Αμυνας των Ταλιμπάν, μουλάς Ομπαϊντουλάχ μετέβη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν και κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, όπου κάλεσε τους μαχητές «να δείξουν θάρρος απέναντι σε ένα πολύ ισχυρό εχθρό». Δηλώσεις που από πολλούς ερμηνεύτηκαν ως δείγμα ότι πλησιάζει η αμερικανική επίθεση.

Την ίδια στιγμή, μαίνονταν με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μάχες ανάμεσα στη «Βόρεια Συμμαχία» και στους Ταλιμπάν, στο βόρειο Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν και η αφγανική αντιπολίτευση φέρεται να υποχρεώθηκε σε μικρή υποχώρηση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της «Βόρειας Συμμαχίας», Αμπντάλα Αμπντάλα, παραδέχτηκε ότι έχει επιτευχθεί «συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ αλλά τόνισε ότι «η Βόρεια Συμμαχία δεν έχει, μέχρι στιγμής, καμία έμπρακτη αμερικανική βοήθεια».

Αναμονή στο Πακιστάν

«Εχουμε, ήδη, προειδοποιήσει τους Ταλιμπάν ότι αν επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, τότε αυτή θα πυροδοτήσει μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μετρούν μέρες στην εξουσία». Αυτό δήλωνε, στο BBC, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του θα επιμείνει, μέχρι τέλους, στις προσπάθειές της για ήρεμη επίλυση του ζητήματος και προειδοποίησε ότι «μια στρατιωτική επίθεση είναι πιθανό να ενισχύσει την τρομοκρατία».

Σε άλλη συνέντευξη, που παραχώρησε στο CNN, ο Μουσαράφ υποστήριξε ότι «ο πακιστανικός λαός συναινεί, στη συντριπτική του πλειοψηφία, με τη στάση της ηγεσίας», προσπαθώντας, με κάθε τρόπο, να διασκεδάσει τους φόβους για βαθύ διχασμό της πακιστανικής κοινής γνώμης. Αντίθετες, βέβαια, είναι οι εκτιμήσεις των ανταποκριτών που μιλούν για σοβαρότατο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Παράλληλα, το ισλαμικό κόμμα «Ουλέμα-ι-Ισλάμ», με επιστολή του προς όλες τις διπλωματικές αποστολές στο Ισλαμαμπάντ, απευθύνει έκκληση για «προστασία του δύστυχου αφγανικού λαού» και τάσσεται υπέρ της τιμωρίας, αποκλειστικά, μόνο των ενόχων, εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί.

Στο πλευρό της πακιστανικής στρατιωτικής ηγεσίας, πάντως, εκτός από τη Δύση τάσσεται και η Κίνα. Ο Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν είχε μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία με τον Μουσαράφ, στον οποίο επανέλαβε την «αμέριστη υποστήριξη της Κίνας» ενώ και οι δύο υπογράμμισαν τις βαθιές σχέσεις φιλίας των δύο χωρών. Τέλος, στο Ισλαμαμπάντ έφθασε, χτες, και ο συντονιστής εκτάκτων καταστάσεων του ΟΗΕ, Κένζο Οσίμα, προκειμένου να συντονίσει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στα προσφυγικά στρατόπεδα και εντός του Αφγανιστάν. Χτες, έφθασε στην Καμπούλ, το πρώτο φορτίο 120 τόνων του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ