Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φάσκει και αντιφάσκει η ισραηλινή ηγεσία

«Εταίρος στο διάλογο ο Αραφάτ» για τον Πέρες, που ζητά την παρέμβαση των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον

«Με προσωπική εντολή του Αραφάτ οι επιθέσεις, καμία συζήτηση» δηλώνει ο Σαρόν, στην Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αλλα πρεσβεύει η ισραηλινή ηγεσία εντός της χώρας και άλλα εμφανίζεται διατεθειμένη να πράξει εκτός. Η εμφανέστατη διάσταση απόψεων, τακτικής και εκτιμήσεων, που παρατηρήθηκε, για πολλοστή φορά τόσο έντονα, ανάμεσα στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, οδήγησε πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι, πιθανότατα, η ισραηλινή κυβέρνηση ακολουθεί αντιφατική πολιτική σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την πιο συμφέρουσα για την ίδια λύση από όλες τις απόψεις. Στο έργο της μοιάζει να στηρίζεται από την Ουάσιγκτον, η οποία επιμένει σε μια πολιτική «αποστάσεων» με «ελαφρά κλίση» προς το Ισραήλ.

Την αναγκαιότητα της άμεσης παρέμβασης της αμερικανικής διπλωματίας προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία, που θα ανοίξει το δρόμο στην επανέναρξη του διαλόγου, τόνισε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο Σιμόν Πέρες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους. Ο Πέρες δήλωσε, βγαίνοντας από το Λευκό Οίκο, «πεπεισμένος ότι η αμερικανική ηγεσία έχει αποδυθεί σε σοβαρές προσπάθειες και θα επιμείνει για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης του διαλόγου» ενώ συμπλήρωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε «αποφασισμένος να βοηθήσει αλλά όχι να επιβάλλει τις απόψεις του». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, επιμένοντας στο συμφιλιωτικό ύφος προς τους Παλαιστινίους που τήρησε και κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή «να εγκαταλείψει το επικίνδυνο παιχνίδι της λίγο τρομοκρατίας και της λίγο διπλωματίας».

Από την πλευρά του, ο Κόλιν Πάουελ είχε τονίσει ότι «διάλογος δεν μπορεί να αρχίσει χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μείωση της βίας». Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η αμερικανική ηγεσία έχει ως πρώτιστο στόχο της την αποκλιμάκωση της βίας ενώ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Επίσης, ο Πάουελ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στην άρση των κυρώσεων σε βάρος των Παλαιστινίων και στην καταβολή, από το Ισραήλ, των παρακρατημένων φόρων τους.

Ο Πέρες, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Πάουελ όσο και μετά τη συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους, απέφυγε να επιρρίψει άμεσα ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη και αντέτεινε ότι εννοεί τις, πριν από 2 μέρες, δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «ο Γιάσερ Αραφάτ παραμένει εταίρος του Ισραήλ και συνομιλητής» αλλά και ότι η εκτίμησή του είναι πωςι «ο ίδιος ο Αραφάτ δε γνωρίζει τις πράξεις βίας στις οποίες επιδίδονται άνθρωποι και οργανώσεις που υπάγονται στις δικές του εντολές». Αν και κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να τερματιστεί η τρομοκρατική παλαιστινιακή δράση και θα πρέπει η παλαιστινιακή ηγεσία να προχωρήσει στη λήψη σημαντικών μέτρων, επέμεινε στην άποψή του για «ανάγκη μη δαιμονοποίησης των Παλαιστινίων, οι οποίοι, επίσης, έχουν βιώσει σειρά τραγωδιών» γι' αυτό και η ισραηλινή ηγεσία «στοχεύει στη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των απλών πολιτών».

Η αμερικανική ηγεσία, πάντως από την πλευρά της, φρόντισε, σε δεύτερο επίπεδο, να κάνει άλλο ένα βήμα «αποκατάστασης του διαπραγματευτικού της κύρους». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Πάουελ - Πέρες, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε τη νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στα αυτόνομα εδάφη (τα ξημερώματα της Τετάρτης) ενώ παράλληλα έσπευσε να καταδικάσει και τις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία εκτιμά ότι «η τακτική των ισραηλινών αντιποίνων και των εισβολών κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση».

Στον αντίποδα οι δηλώσεις Σαρόν

Εντελώς αντίθετη άποψη, όμως, φαίνεται ότι έχει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, με γραπτή του ανακοίνωση, υποστηρίζει τα ακριβώς αντίστροφα από τον υπουργό του. Ο Σαρόν, εμμένοντας στις γνωστές του θέσεις, κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι έχει προσωπική ευθύνη για τα βίαια επεισόδια γιατί «δίνει το πράσινο φως» προσωπικά σε όλες τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Σύμφωνα με τον Σαρόν, η πραγματοποίηση επιθέσεων και η βία είναι «στρατηγική επιλογή του Παλαιστινίου ηγέτη». Μάλιστα, με την ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξουσιοδοτεί τον ισραηλινό στρατό «να πράξει ότιδήποτε είναι αναγκαίο για την αποτροπή επιθέσεων».

Η ανακοίνωση Σαρόν, σε συνδυασμό με τις συνομιλίες Πέρες στην Ουάσιγκτον, σχολιάστηκε ιδιαιτέρως από αναλυτές και από τον ισραηλινό Τύπο. Για ορισμένους αυτή η καταφανής διάσταση απόψεων είναι πραγματική και αναμενόμενη, και εκτιμούν ότι η ανακοίνωση Σαρόν δεν ήταν παρά απάντηση - μήνυμα προς τον υπουργό του να είναι πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του. Για ορισμένους άλλους, όμως, αυτή η διάσταση απόψεων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της ισραηλινής ηγεσίας, με διπλό στόχο: και να εμφανίζεται συνεπής με τις προεκλογικές του δηλώσεις και θετικός προς τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του ο Αριέλ Σαρόν, και να βελτιώνεται η διεθνής εικόνα και η διπλωματική θέση του Ισραήλ, με το συμφιλιωτικό «ειρηνοποιό» Πέρες. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, η ισραηλινή ηγεσία σκοπεύει να κερδίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, τόσο εντός του Ισραήλ όσο και στη διεθνή σκηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ