Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ» - (NMD)
Το θερμόμετρο της έντασης πλησιάζει κόκκινο

Αντιαμερικανική διαδήλωση ενάντια στη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα» στη Νότια Κορέα

Associated Press

Αντιαμερικανική διαδήλωση ενάντια στη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα» στη Νότια Κορέα
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΙΝΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στην παγκόσμια διεθνή σκηνή με αφορμή την επιβεβαίωση της πρόθεσης των Αμερικανών, διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος. Παρά, όμως, τις διατυπωμένες ανησυχίες και τους φόβους για μια εξοπλιστική κούρσα από σύσσωμη την επονομαζόμενη διεθνή κοινότητα, οι γενικότερες αντιδράσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής που υιοθετήθηκε, εκτός της Κίνας, η οποία εκ νέου χτες προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην καταργήσουν τη συνθήκη περί αντιβαλλιστικών πυραύλων, την ΑΒΜ.

Δεν είναι παράδοξο ούτε καν παράλογο ότι η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα που διατηρεί υψηλούς τους τόνους της διένεξης, απευθύνοντας χτες αυστηρή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εγκαταλείψουν τη συνθήκη περί αντιβαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ), εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο ενός νέου μαραθωνίου των εξοπλισμών. «Πιστεύουμε ότι η Συνθήκη περί Αντιβαλλιστικών Πυραύλων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπαγκζάο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάργηση της συνθήκης αυτής «θα πυροδοτούσε ένα νέο γύρο μαραθωνίου των εξοπλισμών, πράγμα που δε θα ευνοήσει την παγκόσμια ειρήνη, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του Μπαγκζάο αποτελούν την πλέον επίσημη αντίδραση -αν και η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» χαρακτηρίζει τον Μπους «αδύναμο» και «εγωιστή»- της Κίνας στην ομιλία τής Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμύνης του Πενταγώνου, που εκφώνησε ο Μπους και με την οποία όχι μόνο εξέφρασε τη θέληση των ΗΠΑ για την υλοποίηση του σχεδίου «Υιός του Πολέμου των Αστρων», που επισήμως ονομάζεται «Εθνικό Σύστημα Πυραυλικής Αμυνας (NMD) αλλά και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιορίζονται από τη συνθήκη του 1972, καθώς πια η ΑΒΜ κρίνεται αναχρονιστική!

Συνεχή επεισόδια

Δεν πρόκειται για μια «κινεζική εμμονή», ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο δύσκολα, αλλά και επικίνδυνα, εξελίσσονται οι σινο-αμερικανικές σχέσεις, από την πρώτη στιγμή κιόλας της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπους, στις 21 Ιανουαρίου. Μόλις σε διάστημα 123 ημερών, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιτύχει το ακατόρθωτο ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, φωτογραφίζοντάς την αρχικά ως το μελλοντικό Νο1 εχθρό των ΗΠΑ, όταν προέβαλλε τις αρχικές αιτιολογίες στην εξαγγελία της υλοποίησης του NMD, με το σχεδόν θερμό επεισόδιο τον προηγούμενο μήνα με αφορμή την πτώση του κινεζικού μαχητικού μετά τη σύγκρουσή του με το αμερικανικό κατασκοπευτικό ΕΡ-3 στην κινεζική νήσο Χαϊνάν, με τις πωλήσεις των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και όπλων προς την Ταϊβάν, αλλά και την ένταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διήμερο όσον αφορά στις στρατιωτικές σχέσεις με την Κίνα.

Το εν λόγω επεισόδιο αξίζει ιδιαίτερης μνείας, καθώς αποτελεί σαφέστατο δείγμα της έντασης που επικρατεί στις σινοαμερικανικές σχέσεις, που κάποιες φορές θυμίζει και ναρκοπέδιο. Χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η εντολή για το πάγωμα όλων των στρατιωτικών σχέσεων με την Κίνα, που είχε εκδοθεί νωρίτερα, ήταν ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ(!) και επισήμανε ότι οι σχέσεις και οι επαφές με το Πεκίνο σε αυτό το επίπεδο αποτελούν αντικείμενο εξέτασης κατά περίπτωση. «Η εντολή αφορούσε στην αναστολή του προγράμματος μέχρι νεωτέρας. Αυτό δεν αποτελεί πρόθεση του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος, Κρεγκ Κουίγκλι, μόλις δύο ώρες μετά την εντολή για το «πάγωμα» των στρατιωτικών επαφών με το Πεκίνο. «Πρόθεση του υπουργού είναι να φέρει όλες τις προτεινόμενες δράσεις για τις στρατιωτικές σχέσεις με την Κίνα στο Γενικό Επιτελείο για κατά περίπτωση αναθεώρηση και έγκρισή τους», δήλωσε ο Κουίγκλι, ο οποίος προσκάλεσε επειγόντως τους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει. Νωρίτερα, άλλος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, διαβάζοντας το προηγούμενο κείμενο, είχε δηλώσει ότι όλες οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παγώνουν, καθώς το Πεκίνο εξακολουθεί να κρατά καθηλωμένο το αναγνωριστικό αεροσκάφος που συγκρούστηκε στον αέρα, την 1η Απριλίου, με κινεζικό μαχητικό. Η εντολή αυτή είχε υπογραφεί τη Δευτέρα και δόθηκε στο στρατιωτικό επιτελείο από τον Κρίστοφερ Γουίλιαμς, ειδικό σύμβουλο του υπουργού Αμυνας σε πολιτικά ζητήματα. Ομως ο υποναύαρχος Κουίγκλι δήλωσε ότι οι συντάκτες της εντολής αυτής «παρερμήνευσαν» τις προθέσεις του Υπουργού Αμύνης.

Περιοδεία «γυρολόγων»

Πάντως, οι διαθέσεις και στον υπόλοιπο πλανήτη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικά προσκείμενες προς το σχέδιο NMD και κυρίως προς την ένταση που έχει δημιουργηθεί και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε και πού θα ξεσπάσει. Η στάση αναμονής, αλλά και οι εκπεφρασμένες ανησυχίες κυρίως των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ του δύο πλευρών του Ατλαντικού. Οχι ανυπέρβλητο εννοείτε. Ετσι, προκειμένουν να συγκεράσουν τις διαφορές οι «σύμμαχοι», Αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι επιφορτισμένοι να κάνουν διαβουλεύσεις με τους εταίρους της Ουάσινγκτον για το σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας θα μεταβούν από την αρχή της προσεχούς βδομάδας στην Ευρώπη, την Ασία και τον Ειρηνικό, όπως ανακοίνωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Πολ Ουόλφοβιτς και τον «δεύτερο στην ιεραρχία» στο εθνικό Συμβούλιο ασφαλείας (NSC), Στιβ Χάρντλεϊ και θα μεταβεί στην Ευρώπη, αρχίζοντας από την Εδρα του ΝΑΤΟ στις 8 Μάη. Αυτό το ταξίδι θα περιλαμβάνει, επίσης, «και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», οι οποίες δε διευκρινίζονται, στη διάρκεια της βδομάδας. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτέιζ θα μεταβεί στην Ιαπωνία από τις 7 έως τις 8 Μάη, μετά στη νότια Κορέα στις 9 και 10 και στην Ινδία στις 11 του μηνός, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την περιοχή Ασίας Ειρηνικού, Τζέιμς Κέλι, θα μεταβεί στην Αυστραλία στις 11 και 13 Μάη, με ένα σταθμό στη Σιγκαπούρη. Στο περιθώριο αυτής της περιοδείας εξήγησης του σχεδίου της αντιπυραυλικής άμυνας, ο Κέλι θα μεταβεί στο Βιετνάμ, για να παραστεί σε σύνοδο υψηλού επιπέδου των χωρών του ASEAN.

Τέλος, αν και η Ρωσία, διά στόματος του ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ «δείχνει έτοιμη για διαβουλεύσεις» χτες πραγματοποίησε δοκιμή αντιπυραυλικού συστήματος. Συγκεκριμένα χτες έγινε εκτόξευση αντι-πυραυλικού πυραύλου στη στρατιωτική βάση Σάρι Σαγκάν στο Καζακστάν, μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την ανάπτυξη αμερικανικού αντι-πυραυλικού συστήματος, όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και προσθέτει ότι ο ρωσικός πύραυλος δοκιμάστηκε παρουσία επιστημόνων και Ρώσων στρατιωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ