Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Νέο γύρο συναντήσεων αποφάσισαν Ζίνι - Αραφάτ

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με συνοδεία ισχυρής στρατιωτικής δύναμης έφτασε, χτες το μεσημέρι, στο ημικατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι, ο οποίος εξασφάλισε τη σχετική «άδεια» από τον Αριέλ Σαρόν μετά από μια πρώτη άρνηση και το διάγγελμα Μπους. Μάλιστα, ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Ο Αντονι Ζίνι συναντήθηκε επί 90 λεπτά με τον εγκλωβισμένο, εδώ και μία βδομάδα σε δύο δωμάτια, Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, του οποίου τις δηλώσεις μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «WAFTA», ο Γιάσερ Αραφάτ αποδέχτηκε «άνευ όρων» τις προτάσεις Μπους, δηλαδή «την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις παλαιστινιακές πόλεις, τον τερματισμό του εποικισμού, την εφαρμογή των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ στο σύνολό τους».

Θετική, ούτως ή άλλως, ήταν και η πρώτη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς στο διάγγελμα Μπους, διά στόματος του προέδρου του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι. Εντούτοις, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ έσπευσε να χαρακτηρίσει «άδικες και αδικαιολόγητες» τις κατηγορίες Μπους κατά του Παλαιστινίου ηγέτη ότι «πρόδωσε τις ελπίδες του λαού του και δεν κατέστειλε τη δράση των τρομοκρατών». Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται, σύμφωνα με το WAFTA, να δήλωσε ότι «δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε όταν αντιμετωπίζουμε μια απίστευτη στρατιωτική επίθεση κατά του λαού μας, των πόλεών μας, των προσφυγικών στρατοπέδων μας. Εχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε».

Σύμφωνα τόσο με τον Αμπού Ρουντέινα όσο και με τον Σάεμπ Ερακάτ, οι Ζίνι και Αραφάτ συμφώνησαν να αρχίσει ένας νέος γύρος αλλεπάλληλων διευρυμένων συναντήσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Ερακάτ τέθηκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, από τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ συμμετέχουν, επίσης, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, και ο υπεύθυνος των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμίν αλ Χίντι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία επρόκειτο να έχει νέα συνάντηση με τον Αντονι Ζίνι, αργά χτες το βράδυ, στο Τελ Αβίβ. Ο Σάεμπ Ερακάτ δήλωνε ότι η συνάντηση εμποδιζόταν από τον ισραηλινό στρατό που απαγόρευε στους Παλαιστινίους αξιωματούχους να μετακινηθούν, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευδε την πληροφορία.

Ισραηλινή «κώφωση»

Ισραηλινοί διαδηλωτές, που όλο και πιο πολύ μοιάζουν με αυτούς της ιντιφάντα

Associated Press

Ισραηλινοί διαδηλωτές, που όλο και πιο πολύ μοιάζουν με αυτούς της ιντιφάντα
Αν και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, έσπευσε να χαιρετίσει τη νέα αμερικανική πρωτοβουλία και να δηλώσει ότι το «Ισραήλ είναι έτοιμο για εκεχειρία διότι είναι προς το συμφέρον του», άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έδειχναν απαραίτητα ενθουσιασμό. Ο Αριέλ Σαρόν επανέλαβε ότι «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι δικαιολογημένες γιατί δεν έχουν κανένα νόημα οι διαπραγματεύσεις πριν τερματιστεί εντελώς η τρομοκρατία. Σε περίπτωση, που οι συνομιλίες αρχίσουν πριν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η τρομοκρατία θα συνεχιστεί».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε λακωνικά ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει αυτό που έχει αρχίσει». Προσπαθώντας να ισοσκελίσει τις αντιφάσεις, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αριέλ Σαρόν, Ντάνι Αγιαλόν, δήλωνε ότι «το Ισραήλ θέλει να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη», αποφεύγοντας, όμως, επιμελώς να αναφερθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην τακτική της και κωφεύει σε άλλη μια ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κοινοποιήθηκε νωρίς χτες το πρωί, η οποία εγκρίνει την αποστολή Πάουελ στο πλαίσιο των ήδη υπαρχόντων αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και ζητά την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη «χωρίς καθυστέρηση». Την ίδια στιγμή, συνεδρίαζε εκτάκτως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την επικεφαλής Μέρι Ρόμπινσον να ζητά την έγκριση άμεσης αποστολής διεθνών παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη. Πάντως, η ισραηλινή κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Τζερούσαλεμ Ποστ», εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ποσοστό 72% ως αποτελεσματικό μέτρο «κατά της τρομοκρατίας».


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ