Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Είδαν τη φρίκη, ζήτησαν δυνάμωμα της αλληλεγγύης

Eurokinissi

Ηρθαν μόλις χθες το πρωί απ' την Ιερουσαλήμ, για να μεταφέρουν λίγες ώρες αργότερα τις «ανεπανάληπτες εμπειρίες» τους και να καταγγείλουν στον ελληνικό λαό την εγκληματική πολιτική Σαρόν, η οποία προκαλεί μια «απ' τις συγκλονιστικότερες κτηνωδίες που έζησε η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες». Οι ανθρώπινες αξίες, είπαν όλοι οι Ελληνες βουλευτές που επισκέφτηκαν για ένα 48ωρο τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ, καταρρέουν. Ο τρόμος, η απελπισία και ο θάνατος είναι ό,τι μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί. Το μόνο «αντίδοτο» απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση είναι η διεθνής αλληλεγγύη. Αλλά η Ευρώπη μοιάζει σα να μη θέλει να καταλάβει...

Σκληροί, σαν τις εικόνες που είδαν τα μάτια τους, ήταν χθες το μεσημέρι - κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν - οι Ελληνες βουλευτές. Τα λόγια της Ασράουι, στελέχους της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταφέρθηκαν αυτολεξεί στους δημοσιογράφους: «Δε γευτήκαμε ποτέ ανθρωπιστικές βοήθειες. Είμαστε μόνοι», «Δεν έχουμε καν το χρόνο να αξιολογήσουμε ποιος πέθανε χθες, ποιος σήμερα ή ποιος έχει αύριο σειρά!»... Σα να 'ταν χρέος οι λέξεις αυτές να φτάσουν ατόφιες στη χώρα μας, απ' την πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα χώρας - μέλους της ΕΕ, που βρέθηκε στην εμπόλεμη Μέση Ανατολή.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κίρκος ανέλαβε να παρουσιάσει το πρόγραμμα, που είχε η 35μελής ελληνική αντιπροσωπεία (εκτός απ' τους βουλευτές ακολούθησαν εκπρόσωποι δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων), κατά τη διάρκεια της 48ωρης παραμονής της στην Ιερουσαλήμ. Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, με τον πρόεδρο του νομοθετικού σώματος των Παλαιστινίων, με Παλαιστίνιο πρύτανη - καθηγητή Φιλοσοφίας, με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ. Τα δύο διαβήματα που έκανε η ελληνική αντιπροσωπεία - μέσω του Ελληνα πρέσβη και του γενικού προξένου - για να συναντηθεί με τον Αραφάτ στη Ραμάλα, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφτηκαν απ' τις ισραηλινές αρχές.

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας βουλευτών, που βρέθηκε στην Παλαιστίνη
Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας βουλευτών, που βρέθηκε στην Παλαιστίνη
Οπως φάνηκε απ' τις μαρτυρίες όλων χθες, η πιο συγκλονιστική εμπειρία της αποστολής ήταν η συμμετοχή της στη μεγάλη φιλειρηνική πορεία στην Ιερουσαλήμ την περασμένη Τετάρτη, η οποία αντιμετωπίστηκε με πρωτοφανή βαρβαρότητα. «Φτάσαμε και στις δύο εισόδους - στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ - αλλά βρεθήκαμε απέναντι σε τανκς και πάνοπλους στρατιώτες, που μας εμπόδισαν - όπως ήταν φυσικό - να περάσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Σημαντικό γεγονός για τον Αντ. Σκυλλάκο, που φουντώνει την όποια ελπίδα, είναι ότι διευρύνεται η αντίδραση κατά του Σαρόν μέσα στους Ισραηλίτες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμη ότι «ο Σαρόν επιδιώκει να εκτοπίσει τον Αραφάτ και με μια νέα ηγεσία, συμβιβαστική, να ξεκινήσει ένα διάλογο - ουσιαστικά, με το πιστόλι στον κρόταφο - που θα πάει ακόμη πιο πίσω το μεσανατολικό ζήτημα». Κατέληξε με μια έκκληση προς τον ελληνικό λαό για «ενεργητικότερη συμπαράσταση, αφού αυτό ουσιαστικά είναι χρέος μας απέναντι στην Παλαιστίνη».

Από το ΣΥΝ, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι η εγκληματική πολιτική Σαρόν δυναμιτίζει, όχι μόνον τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. «Ο Σαρόν τα κάνει αυτά, γιατί έχει ένα πολύ μεγάλο στήριγμα: Τον Μπους. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ καταδικάζουν τον παλαιστινιακό λαό και δίνουν απόλυτη κάλυψη στο σφαγείο του Σαρόν», υπογράμμισε. Η Ελσα Παπαδημητρίου, από τη ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά: «Η λύση στο Μεσανατολικό πρέπει να δοθεί ...χθες, όχι σήμερα! Γιατί τα πράγματα εκεί είναι πολύ κρίσιμα και δεν μπορεί να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος».

Με λίγες λέξεις, ο Μανώλης Γλέζος περιέγραψε τη φρίκη κι αυτού του πολέμου: «Είδαμε δύο λαούς να αναπνέουν τον τρόμο, να πίνουν την απελπισία, να ζουν το θάνατο. Είδαμε δύο λαούς που θέλουν να συνυπάρξουν και δεν τους αφήνουν. Είδαμε ανθρώπινες αξίες και ιδεώδη να καταπατούνται με πρωτοφανή τρόπο». Από το ΔΗΚΚΙ, ο Π. Γαλετσέλης τόνισε ότι «τα δικαιώματα των Παλαιστινίων έχουν αφαιρεθεί ολοκληρωτικά», ενώ ο Γ. Μπανιάς, απ' την ΑΚΟΑ, επισήμανε ότι «στόχος δεν είναι μόνον η ταπείνωση του Αραφάτ, αλλά ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ