Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αμερικανός κομιστής νέων πιέσεων και εκβιασμών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, αρμόδιος για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, Πιερ Πρόσπερ, έφτασε χτες απρόσμενα στο Βελιγράδι, συναντήθηκε με το Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς και όταν αργότερα συνάντησε τους δημοσιογράφους, έδειξε νευρικά το ρολόι του: «Ο χρόνος τρέχει... Ολοι πρέπει να το αντιληφθούν».

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Πρόσπερ, που όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκε αφού διέκοψε την περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής ...«εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης στο Βελιγράδι», δεν είχε καλό σκοπό. Ο Αμερικανός πρέσβης ήταν φορέας κακών ειδήσεων και νέων εκβιαστικών πιέσεων. Σε κάθε περίπτωση προειδοποίησε πως εάν το Βελιγράδι δε συνεργαστεί απόλυτα και με κάθε τρόπο με το Δικαστήριο της Χάγης, τότε δε διακυβεύεται η ούτως ή άλλως παγωμένη, απ' τις 31 του Μάρτη, περαιτέρω αμερικανική οικονομική βοήθεια των περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων... Αυτό γιατί οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν (δυσμενώς... εάν δεν υπάρξει «συμμόρφωση») και όλους τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα) «αναφορικά με την περαιτέρω βοήθειά τους προς την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

«Θα πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά την απόσυρση της υποστήριξής μας, καθώς και το ενδεχόμενο να εμποδίσουμε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι» είπε επί λέξει ο Πρόσπερ μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς... Εξυπακούεται πως ο Τζίντζιτς δεν είχε κανένα δισταγμό για την «ανάγκη στενότατης συνεργασίας» του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης και για τις επικείμενες απελάσεις τουλάχιστον 15 Σέρβων πρώην αξιωματούχων, επιρρίπτοντας την ευθύνη της όποιας καθυστέρησης στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Ο Πρόσπερ μάλιστα φρόντισε και αυτό να το καταστήσει σαφές και προς τον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που είχε προσπαθήσει προχτές βράδυ να διασκεδάσει τις αμερικανικές πιέσεις, δηλώνοντας: «Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος σφάλλει. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα όχι μόνο για την περαιτέρω διμερή οικονομική βοήθεια, αλλά και για το διεθνές επίπεδο υποστήριξης που θα δοθεί στη Γιουγκοσλαβία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ