Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ρωσο-αμερικανική συνεργασία «με την ευρεία έννοια»...

O I. Ιβανόφ ενώ μιλά στους δημοσιογράφους

Associated Press

O I. Ιβανόφ ενώ μιλά στους δημοσιογράφους
ΜΟΣΧΑ.-

Πώς εννοεί η Μόσχα την «αντιτρομοκρατική» συνεργασία της με τις ΗΠΑ; Τα μηνύματα που εκπέμπονται προβάλλουν μάλλον αντιφατικά. Απ' τη μια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή πως η αμερικανο-ρωσική συνεργασία θα είναι «πλήρης», ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ διευκρίνιζε πως δε διαβλέπει «καμία πιθανότητα για στρατιωτική συμβολή της Ρωσίας στις ΗΠΑ». Ωστόσο, στο Κρεμλίνο, η χτεσινή εμφάνιση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό κάπως ξεκαθάρισε την κατάσταση...

Αργά χτες βράδυ, η ρωσική τηλεόραση έδειξε αποσπάσματα της συνέντευξης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα οποία ο Ρώσος ηγέτης διευκρίνιζε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον «με την πιο ευρεία έννοια». «Δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένες αιτήσεις, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών μας εδώ και καιρό συνεργάζονται... Το θέμα τώρα είναι πώς αυτή η συνεργασία θα μεταφερθεί σε ένα νέο ποιοτικά επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά προς τη γερμανική εφημερίδα «ΜΠΙΛΝΤ», ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται πως είχε προειδοποιήσει από καιρό (και δη την κυβέρνηση του προηγούμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον) για τους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από τη δράση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, λέγοντας: «Επισήμανα πολύ αναλυτικά στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση τους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν...Η τακτική της Ουάσιγκτον ήταν να με αγνοήσει.. Απλώς σήκωσαν τους ώμους και είπαν: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γιατί οι Ταλιμπάν δεν επιθυμούν να τον παραδώσουν". Αυτό πάντως που έχει τώρα μεγάλη σημασία είναι ότι εργαζόμαστε πολύ πιο στενά μαζί (με τις ΗΠΑ)».

Την ίδια στιγμή, ο Σεργκέι Ρογκόφ, επικεφαλής του «Αμερικανο-Καναδικού Ινστιτούτου» Ερευνών στη Μόσχα, χαρακτήρισε την ανταπόκριση του Προέδρου Πούτιν στις επιθέσεις που υπέστησαν οι ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη, ως «την πιο σημαντική απόφαση» που πήρε τους 18 μήνες που είναι στην εξουσία, υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά από το 1945, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν έναν κοινό εχθρό» και πως «υπάρχει ελπίδα για μία νέα μεταξύ τους σχέση».

Ο Ρογκόφ και άλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πάντως πως η Μόσχα δεν εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ουάσιγκτον δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα, προσδοκώντας εφεξής μία τουλάχιστον υποτονική αντίδραση της Ουάσιγκτον έναντι των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία. Επιπλέον, υποστηρίζουν πως η ρωσική υποστήριξη στα όποια αντίποινα ετοιμάζει να εξαπολύσει η Ουάσιγκτον δε θα είναι εν λευκώ, καθώς πεποίθηση της Μόσχας είναι πως οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να έχουν την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαι βέβαιος» έλεγε χτες ο Ρογκόφ «πως εάν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να ενεργήσουν δίχως όρια, η Ρωσία θα ενεργήσει εναντίον τους».

«Εάν η Ρωσία πάρει άμεσα μέρος σ' αυτές τις επιχειρήσεις, τότε θα προσπαθήσει να πάρει μία εγγύηση από τις ΗΠΑ για τη δική της ασφάλεια, καθώς η Ρωσία είναι πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις απ' τις ΗΠΑ λόγω πολιτικών, γεωγραφικών και οικονομικών παραγόντων», συμπλήρωνε, από την πλευρά του, χτες ο Αλεξέι Αρμπάτοφ, αναπληρωτής προεδρεύων της Επιτροπής Αμυνας του Ρωσικού Κοινοβουλίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ