Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
Παρέμβαση συνδικάτων κόντρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σύσκεψη συνδικάτων στις 12 το μεσημέρι για το συντονισμό δράσης ενάντια στον πόλεμο, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών

Σημαντική παρέμβαση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, για την προστασία δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και την κινητοποίηση όλων των εργαζομένων μπροστά στους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια παίρνουν συνδικάτα, καλώντας σήμερα σε ευρεία σύσκεψη. Η σύσκεψη γίνεται στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Αμερικής 10, 3ος όροφος.

Στην πρόσκλησή τους οι τέσσερις Ομοσπονδίες που πήραν την πρωτοβουλία, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, υπογραμμίζουν ότι μπροστά στην εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, το μαζικό λαϊκό κίνημα και όλοι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μείνουν αδρανείς. Η ειρήνη, η ασφάλεια για τη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο, βρίσκεται σε κίνδυνο. Γι' αυτό είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση όλων μας!

«Πρόθεσή μας -σημειώνεται στο κάλεσμά τους- είναι να κινηθούμε παράλληλα, να συντονίσουμε τη δράση μας και με ανάλογες πρωτοβουλίες, που παίρνονται από διάφορες κινήσεις και φορείς του μαζικού κινήματος, ώστε όλες οι προσπάθειες να εκφραστούν σε μια μεγάλη κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα».

Η επιστολή της ΔΑΣ

Παράλληλα με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ζητά την άμεση σύγκληση των οργάνων της Συνομοσπονδίας, καθώς και την έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων σε όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, προκειμένου η εργατική τάξη να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός μαζικού, μαχητικού και αποτελεσματικού αντιπολεμικού κινήματος. Στην επιστολή τους, τα στελέχη της ΔΑΣ και μέλη της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, Θ. Ευθυμίου και Χ.Κατσιώτης μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Τα σύννεφα ενός άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν καθημερινά και η εργατική τάξη της πατρίδας μας, όπως και οι εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο, παρακολουθούν ανήσυχοι τη στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής».

Τονίζουν ακόμη πως τώρα, πιο καθαρά, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι, άλλα ζητήματα και άλλες επιδιώξεις κρύβονται πίσω από τις πολεμικές κινήσεις των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, όπως π.χ.: Η ενίσχυση της κυριαρχίας των ΗΠΑ, ο έλεγχος της Ευρασίας, η επικυριαρχία των ιμπεριαλιστών στη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή, το χτύπημα των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, η περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, η καταστροφή πολιτισμών, η κερδοσκοπία από την «ανανέωση» του στρατιωτικού υλικού, η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, η εξάπλωση της φτώχειας και η διεύρυνση των υπερκερδών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

«Μπροστά στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση - συνεχίζει η επιστολή - η ΓΣΕΕ τηρεί σιγήν ιχθύος. Και σαν να μην έφθανε μόνο, αυτό έρχεται να ευθυγραμμιστεί με την κυβέρνηση και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγορεύουν την τρομοκρατία ως "εθνικό κίνδυνο" και βάζουν τους λαούς της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή των τυχοδιωκτισμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι αποτελούν τον "εσωτερικό εχθρό" και άρα για να μπουν τα κεφάλια μέσα, πρέπει η αστυνομοκρατία, η κρατική και παρακρατική βία, να ξαναθυμίσουν τις μετεμφυλιακές περιόδους.

Η κατάσταση με τη βρώμικη και ύπουλη τακτική των ιμπεριαλιστών μυρίζει μπαρούτι. Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν μπορεί να μένει θεατής αυτού του σκηνικού που κτίζεται ώρα την ώρα σε βάρος των λαών.

Ζητάμε την έκτακτη και άμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ. Προτείνουμε την έκτακτη και άμεση σύγκληση των οργάνων σε όλα τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, προκειμένου να ορθώσουν οι εργαζόμενοι το αγωνιστικό τους ανάστημα.

Σήμερα κανείς μας δε δικαιούται να αναρωτιέται «για ποιον χτυπάει η καμπάνα»!.

Πιστεύουμε πως μέσα από συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες, συλλαλητήρια και αντιπολεμικές διαδηλώσεις, μπορεί η εργατική τάξη να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός μαζικού, μαχητικού και αποτελεσματικού αντιπολεμικού κυματοθραύστη που θα απαιτήσει:

- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

- Οχι στον πόλεμο - Ναι στην ειρήνη.

- Υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών από τις επιθέσεις κυβέρνησης και ΝΑΤΟικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ