Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σταματήστε τον πόλεμο»

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις οι Γερμανοί υποδέχονται τον Αμερικανό Πρόεδρο

Μαζικές και ευρηματικές οι διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Τζ. Μπους

Associated Press

Μαζικές και ευρηματικές οι διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Τζ. Μπους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Δε θέλουμε τους πολέμους σας, κύριε Πρόεδρε...».

Ενα σύνθημα - κάλεσμα του «Αξονα της Ειρήνης», μιας ομπρέλας 200 οργανώσεων που προετοιμάζουν εδώ και καιρό την υποδοχή που αρμόζει στον Αμερικανό Πρόεδρο, που θα φτάσει σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο, και όπου παντού θα δει: «Κύριε Πρόεδρε, ΔΕΝ είσαι Βερολινέζος», όπως λένε οι αφίσες που «καλωσορίζουν» τον Μπους, παραπέμποντας στο ιστορικό «Είμαι Βερολινέζος» που είχε πει ο Τζον Φ. Κένεντι στο Βερολίνο, όταν κήρυξε τον Ψυχρό Πόλεμο...

Ηδη χτες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και τη διαδήλωση που είχαν προγραμματιστεί παραμονή της άφιξης Μπους. Το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας έγινε συγκέντρωση των «Γυναικών με τα μαύρα», μιας φιλειρηνικής οργάνωσης, που έχει απλωθεί από την Αργεντινή σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς σε όλα τα μέρη της Γης και της υφηλίου υπάρχουν οι γυναίκες, οι μανάδες, οι κόρες αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε πολέμους, σε συγκρούσεις, σε χούντες. Η κινητοποίησή τους και στο Ισραήλ αυτό το μαρτυρικό διάστημα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Χτες το απόγευμα πάνω από 100.000 άτομα, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου για να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Απαιτώντας «Σταματήστε τον πόλεμο» και υψώνοντας τη φωνή τους εναντίον της αμερικανικής τακτικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Ούντερ ντεν Λίντεν, την κεντρική λεωφόρο της πόλης, κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Δρακόντεια μέτρα και συλλήψεις


Associated Press

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλοί αστυνομικοί έκαναν αιφνιδιαστικούς και εννοείται παράνομους ελέγχους στις τσάντες των διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την Αλεξάντερπλατς, το κέντρο του πρώην ανατολικού Βερολίνου. Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν διότι σχεδίαζαν να ξεδιπλώσουν ένα τεράστιο πανό με αντιαμερικανικά συνθήματα από ένα κτίριο σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Βερολίνου!

Η τακτική αυτή έχει ήδη παγιωθεί από πολύ καιρό και εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, όταν είναι αντιμέτωπες με αντικυβερνητικές και άλλες διαδηλώσεις. Ετσι και η γερμανική πρωτεύουσα δε θα μπορούσε να πρωτοτυπήσει και έχει και αυτή μετατραπεί σε φρούριο, με 10.000 αστυνομικούς σε διατεταγμένη υπηρεσία για τις δύο ημέρες που θα κρατήσει η επίσκεψη Μπους στη Γερμανία. Δύο μέρες, όπου όλη η χώρα και κυρίως το Βερολίνο θα βρίσκεται στο πόδι, καθώς οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι πολλές. Αιχμή και αποκορύφωμα η αυριανή διαδήλωση στο Βερολίνο, όπου οι διοργανωτές αναμένουν τη συμμετοχή περίπου 100.000.

Ο λόγος στον Φίσερ

Η αναταραχή που επικρατεί στη Γερμανία, κυρίως γιατί ο Μπους φέρνει προς «έγκριση» τα σχέδιά του για επίθεση κατά του Ιράκ, είναι μεγάλη και οι αντιδράσεις των Γερμανών πολλαπλές και έντονες.

Εύλογο, ειδικά λίγο καιρό πριν τις εκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, να δηλώνει ότι κατανοεί την οργάνωση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζορτζ Μπους στο Βερολίνο, αλλά παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο δημιουργίας διατλαντικού ρήγματος.

Οι διαδηλώσεις «αποτελούν μέρος της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γιόσκα Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις αυτές θα διατηρήσουν ειρηνικό χαρακτήρα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι ορισμένα σημεία της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν θέμα συζήτησης, όπως η άρνηση για τη συγκρότηση διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τα μέλη της Αλ Κάιντα.

Εντούτοις, ο Φίσερ προειδοποίησε ότι η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή περιοδεία

Στο Βερολίνο, όπου αναμένεται το απόγευμα, ο Μπους θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, όπου θα αναπτύξει το όραμά του για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη. Η επίσκεψη, πάντως, δε γίνεται υπό τους καλύτερους οιωνούς, καθώς, πέραν της επίθεσης κατά του Ιράκ, διαφωνίες υπάρχουν και σε θέματα όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή, η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και το εμπόριο.

Στη Μόσχα, όπου θα μεταβεί την Παρασκευή, εκτός από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Μπους αναμένεται να επαναλάβει την προσήλωσή του στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Δε θα παραλείψει, ωστόσο, να θέσει το θέμα των σχέσεων Μόσχας -Τεχεράνης, οι οποίες ανησυχούν την Ουάσιγκτον, ενώ θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, θέμα για το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος έχει συχνά επικριθεί.

Στη Γαλλία, την Κυριακή πρόκειται να συναντηθεί με τον Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νορμανδία, όπου θα περάσει την αργία της 27ης Μαΐου. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Ιταλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β`, στο Βατικανό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Φίσερ και το σκάνδαλο με τις βίζες (2005-04-26 00:00:00.0)
Στρουκ και Φίσερ υπέρ «ορισμένης αυτονομίας» των Αλβανών... (2004-10-06 00:00:00.0)
Τριγμούς προκαλεί η ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή... (2001-09-29 00:00:00.0)
Ερευνα περί «ψευδορκίας» Φίσερ (2001-02-17 00:00:00.0)
Αντιθέσεις για το «όραμα» της Ευρώπης (2000-06-28 00:00:00.0)
Ελληνογερμανικές συνομιλίες κορυφής (1998-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ