Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Οι εκβιασμοί επαναλαμβάνονται

Για άλλη μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ακάλεστος» κριτής για όλο τον κόσμο, ουσιαστικά αποκαλύπτει τις στρατηγικές επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού

Από την παρουσίαση της Εκθεσης

Associated Press

Από την παρουσίαση της Εκθεσης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το Ιράν παραμένει ένας από τους ενεργότερους χορηγούς της παγκόσμιας τρομοκρατίας, ενώ το Σουδάν και η Λιβύη έχουν πραγματοποιήσει κάποια βήματα, αλλά όχι αρκετά, προκειμένου να «αποσυρθούν» από αυτές τις δραστηριότητες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, που δεν προσέφερε πολλά, ως προς τις πληροφορίες, για την εικόνα που ήδη έχουν διαμορφώσει οι Αμερικανοί για τα «δόλια κράτη», αυτά που «υποθάλπουν την τρομοκρατία».

Στην έκθεση κυριαρχεί η λίστα των επτά κρατών, του Ιράκ, του Ιράν, του Σουδάν, της Λιβύης, της ΛΔ Κορέας, της Κούβας και της Συρίας, ως κρατών που προάγουν την παγκόσμια τρομοκρατία.

Οι πιο οξείες και απειλητικές ίσως παρατηρήσεις αφορούν στο Ιράν, που, παρά τη θολή εικόνα που παρουσιάζεται στην έκθεση, το συμπέρασμα είναι σαφές: Το Ιράν έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες υποστήριξης των βίαιων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως παροχή ασύλου, χρηματοδότηση, εκπαίδευση και όπλα σε οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ώστε να συντονίζουν τις ενέργειές τους, εάν και το Ιράν την ίδια στιγμή έχει οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική δραστηριότητα.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και περιοχές, όπως στο Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, τα κράτη, όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία - οι δύο τελευταίες αναφέρονται ότι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά αρνούνται να καταδικάσουν άλλες οργανώσεις όπως τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς» - παραμένουν οι κύριοι παράγοντες υπόθαλψης και στήριξης της τρομοκρατίας. Ειδικά για το Ιράκ παρέχει εκπαίδευση και πολιτική στήριξη σε πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά η ιρανική αντιπολίτευση παραμένει το κύριο στόχαστρο του Σαντάμ Χουσεΐν.

Για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, οι θετικές προσπάθειες τερματίστηκαν βιαίως, ενώ για την Κούβα δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη σχέση της με την τρομοκρατία, παρά μόνο... οι απόψεις του Φιντέλ Κάστρο ότι η τρομοκρατία σε περιπτώσεις είναι νόμιμη επαναστατική τακτική. Απόψεις κατά τους Αμερικανούς που σημαίνουν τη στήριξη της τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η Κούβα έχει υπογράψει και τις 12 αποφάσεις του ΟΗΕ κατά τη Σύνοδο για την τρομοκρατία.

Συνολικά στην έκθεση υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη κατά το περασμένο έτος, που για τους Αμερικανούς θεωρείται η χειρότερη χρονιά, με επιθέσεις που προκάλεσαν ρεκόρ θυμάτων, 3.547, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επιθέσεων μειώθηκε σε 346 από 426 που ήταν για το 2000, με τις 178 να είναι βομβιστικές και να λαμβάνουν χώρα στην Κολομβία.

«Δυσφορία» για Ελλάδα

Συγκεκριμένες και σαφείς αναφορές για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και για την πάταξη της εσωτερικής τρομοκρατίας, περιλαμβάνει επίσης η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία ασκεί κριτική για το μη εντοπισμό, σύλληψη και καταδίκη των υπευθύνων για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1975.

Επικρίνεται, επίσης, η στάση της ελληνικής δικαιοσύνης έναντι ατόμων που ενώ αρχικά καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Επισημαίνεται πάντως ότι στη διάρκεια του 2001 δε σημειώθηκε καμία επίθεση εκ μέρους της «17 Νοέμβρη», ενώ μόλις τρεις επιθέσεις έγιναν εναντίον αμερικανικών στόχων, όλες από αναρχικές ομάδες, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Η έκθεση, τα δυο τρίτα της οποίας είναι φέτος αφιερωμένα στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μετά την 11η Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους της, δημιουργώντας μηχανισμούς παρεμπόδισης της τρομοκρατικής δράσης και συνέβαλε στην ενίσχυση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μηχανισμών πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών, η έκθεση αναφέρει ότι αυτοί περιλαμβάνουν τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας στα σημεία εισόδου στη χώρα, ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και τη στενή παρακολούθηση της διακίνησης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών.

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έλαβε ουσιαστικά μέτρα, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά του σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ψηφίζοντας ένα συνολικό νόμο κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος» αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Στα κυριότερα σημεία του ο νόμος αυτός θεσπίζει δίκες χωρίς ενόρκους, που στο παρελθόν ήταν ευάλωτοι σε προσωπικές απειλές, προβλέπει μυστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας, αλλά και τη χρήση DNA ως αποδεικτικού στοιχείου στο δικαστήριο και επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση πέρα από τις κλασικές υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων». Η έκθεση εκτιμά ότι «διατηρήθηκε η καλή συνεργασία» μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών στις έρευνες για την εξιχνίαση των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών στο παρελθόν.

Προστίθεται όμως ότι «παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συλλάβει ή καταδικάσει τους τρομοκράτες, που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις των οργανώσεων "17 Νοέμβρη" και "Επαναστατικοί Πυρήνες"» στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών και εκφράζεται η δυσφορία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μείωση των ποινών ή και την ανατροπή καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων ως «βήμα πίσω» στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρονται οι περιπτώσεις των Αβραάμ Λεσπέρογλου και Νίκου Μαζιώτη.

Αφού αναφέρεται ότι το 2001 οι αντιαμερικανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε μόλις 3 από 20 που ήταν το 1999, τονίζεται ότι «η πλέον δολοφονική οργάνωση της Ελλάδας, η "17Ν"», δεν ανέλαβε την ευθύνη για καμία επίθεση το 2001, κάτι που συνέβη και με την οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες». Σημειώνεται πάντως ότι υπήρξε αύξηση της δράσης αναρχικών ομάδων, με αφορμή την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση. Οι μόνες ενέργειες εναντίον αμερικανικών στόχων ήταν μια επίθεση εναντίον εστιατορίου φαστ φουντ και δύο εναντίον αυτοκινήτων με αμερικανικές πινακίδες από την οργάνωση «Μαύρο Αστρο».

«Υμνοι» για Τουρκία

Η Τουρκία προσέφερε την πλήρη υποστήριξή της στις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δίνοντας άδεια υπερπτήσεων και χρήση των βάσεών της, αποστέλλοντας στρατεύματα στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση των τοπικών ενόπλων δυνάμεων και συμμετέχοντας στη διεθνή δύναμη ασφάλειας, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Τουρκία.

Επίσης, στο εσωτερικό της χώρας, οι τουρκικές αρχές σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες κατά των δύο πιο δραστήριων τρομοκρατικών οργανώσεων, του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου DHKC-P και της τουρκικής «Χιζμπουλάχ», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 100 μέλη και υποστηρικτές του ΡΚΚ και εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτικές της «Χιζμπουλάχ», ενώ έκανε εφόδους σε κατοικίες και κατέσχε μεγάλο αριθμό όπλων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνικού υλικού και διαφόρων εγγράφων.

Το DHKC-P, παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε διατήρησε την ικανότητα για θανατηφόρα χτυπήματα και για πρώτη φορά στην ιστορία του διοργάνωσε επίθεση αυτοκτονίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι Τσετσένοι αυτονομιστές και συμπαθούντες χρησιμοποίησαν την Τουρκία ως τόπο τρομοκρατικών επιθέσεων. Αναφέρεται επίσης ότι το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας επιδεικνύει επιείκεια στους φιλοτσετσένους τρομοκράτες, παρά τους αυστηρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους της χώρας, αλλά απήγγειλε κατηγορίες για λιγότερο σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων κατοχή όπλων και στέρηση της ελευθερίας. Τονίζεται ακόμα ότι το ΡΚΚ συνέχισε την «πρωτοβουλία ειρήνης» που ξεκίνησε ο φυλακισμένος ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν τον Αύγουστο 1999, εστιάζοντας τις προσπάθειές του, κυρίως σε δημόσιες σχέσεις στη Δυτική Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ