Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κρίση στην κυβέρνηση Σαρόν

Από τη συνεδρίαση της Κνεσέτ

Associated Press

Από τη συνεδρίαση της Κνεσέτ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πολιτική κρίση συγκλονίζει το Ισραήλ μετά την αποπομπή υπουργών και υφυπουργών των συγκυβερνώντων υπερορθοδόξων θρησκευτικών κομμάτων «Σας» και «Ενωμένος Τορά Ιουδαϊσμός». Αν και δεν αποκλειόταν μια «επανένωση» της τελευταίας στιγμής, ή η είσοδος στην κυβέρνηση συνασπισμού νέων εταίρων, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς η δημοτικότητα του Αριέλ Σαρόν είναι αυξημένη και είναι μια καλή ευκαιρία να «τελειώνει» με τον εσωκομματικό του αντίπαλο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αιτία της οργής του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι η άρνηση των βουλευτών των κομμάτων αυτών να υπερψηφίσουν το επείγον νομοσχέδιο που κατέθεσε και προβλέπει αύξηση των φόρων και μείωση των κοινωνικών παροχών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας. Τα δύο θρησκευτικά κόμματα επέμεναν ότι από τα νέα μέτρα θα πρέπει να εξαιρεθούν, ως συνήθως, οι φοιτητές των θρησκευτικών σχολών και τα μέλη τους, που δεν εργάζονται αλλά «υπηρετούν το Θεό». Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον Σαρόν και έτσι, οι 17 βουλευτές του «Σας», οι 5 του «Ενωμένου Τορά Ιουδαϊσμού», αλλά και 10 του Εργατικού Κόμματος όπως και ορισμένοι από το ίδιο το «Λικούντ», απείχαν της ψηφοφορίας και το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε.

Ο Σαρόν έστειλε επιστολές αποπομπής στους 5 υπουργούς και τους 5 υφυπουργούς του «Σας» καθώς και στους 5 υφυπουργούς του «Ενωμένου Τορά Ιουδαϊσμού». Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, η αποπομπή τίθεται σε εφαρμογή μετά το πέρας 48 ωρών. Ο πρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ζέεβ Μπόιμ, από το «Λικούντ», επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις για είσοδο στην κυβέρνηση του κεντρώου κόμματος «Σινούι», που είχε αποκλείσει την οποιαδήποτε συνεργασία με θρησκευτικά κόμματα, και του ακροδεξιού κόμματος των εποίκων «Εθνική Ενωση».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε τα σχόλια και αρκέστηκε να τονίσει ότι η «χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη στρατιωτικά και οικονομικά περίοδο». Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, επέπληξε τους βουλευτές του κόμματός του που απείχαν. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του «Σας», Ελί Γισάι, φάνηκε να επανεξετάζει τη θέση του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ώρα για εκλογές», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν είναι στόχος να πέσει η κυβέρνηση». Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, που έπεσε από την εξουσία μετά από την αποχώρηση του «Σας», πριν από ένα χρόνο, σχολίαζαν με ειρωνεία ότι «τα θρησκευτικά κόμματα θα προσπαθήσουν να γραπωθούν στην εξουσία, για να ασκούν επιρροή και να εξασφαλίζουν χρήματα για τα μικροκομματικά τους οφέλη».

Σε περίπτωση που δεν ενταχτεί κανένα νέο κόμμα στην κυβέρνηση και δεν υπάρξει ανάκληση των αποπομπών, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα στηρίζεται, πλέον, σε 60 έδρες αντί για 85 που διέθετε μέχρι σήμερα, και θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε κάθε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Εντούτοις, συνεργάτες του Σαρόν καθιστούσαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει «λέξη» από το νομοσχέδιο, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ σε 18%, της έμμεσης φορολογίας στα τσιγάρα και στο αλκοόλ για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, και περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να διατηρηθεί πάση θυσία η πιστωτική αξιοπιστία της χώρας, παρά την αύξηση του ελλείμματος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε 3,9% από 3%. Η οικονομική κατάσταση του Ισραήλ δυσχεραίνει μέρα με την ημέρα, καθώς ο τουρισμός και οι επενδύσεις έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, οι απολύσεις είναι χιλιάδες, και το βιοτικό επίπεδο των Ισραηλινών έχει μειωθεί δραστικά.

Η εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι για «μια φορά ο Σαρόν φέρθηκε σαν πρωθυπουργός και η δημοτικότητά του θα αυξηθεί καθώς η κοινή γνώμη ήταν, ήδη, δυσαρεστημένη από την αυξημένη επιρροή και παρέμβαση των υπερορθοδόξων θρησκευτικών κομμάτων.» Η «Γιεντότ Αχρονότ», με βάση το ίδιο σκεπτικό, εκτιμούσε ότι δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ