Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιθέσεις για το «όραμα» της Ευρώπης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ-

«Μόνο η Γερμανία και η Γαλλία είναι σε θέση να προωθήσουν την Ευρώπη...».

Αυτό το απόσπασμα, αλλά και συνολικά το περιεχόμενο της χτεσινής ομιλίας του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Μπούντεσταγκ στο ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, για τη γαλλική εκδοχή του «οράματος για την Ευρώπη του μέλλοντος», πυροδότησε τη «μανία» του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, που πια νιώθει παραγκωνισμένος ακόμη και ουραγός, που σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την αντίθεσή του και τη δυσφορία του για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, που επιχειρούν να επιβάλλουν από κοινού οι δύο άλλες ατμομηχανές της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία.

Εξάλλου οι προθέσεις των Γερμανών αξιωματούχων και δη του ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ και του καγκελάριου Σρέντερ είναι εξαιρετικά σαφείς και δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους. Επισήμως από χτες έχουν στο πλευρό τους και τους Γάλλους, καθώς διά στόματος του Σιράκ διατυπώθηκε η πρόταση της Γαλλίας, αν και επικράτησε μερική απογοήτευση σε όσους περίμεναν μια απάντηση αντιπαράθεσης στις προτάσεις που διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ το Μάη.

«Ζήτω η Γερμανία, Ζήτω η Γαλλία, Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ενωση» - στο φινάλε αυτό της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του ευρωπαϊκού οράματος που παρουσίασε: προϋπόθεση για όλα όσα μέλλεται να συμβούν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης - όποια μορφή και αν προσλάβει, όποιους δρόμους και αν ακολουθήσει - είναι η ισχυροποίηση του γερμανογαλλικού άξονα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς... «Μόνον η Γερμανία και η Γαλλία είναι σε θέση να προωθήσουν την Ευρώπη, είτε αυτό αφορά την υλοποίηση των στόχων της είτε τη διεύρυνση των ορίων της είτε τη στερέωση της ευρωπαϊκής ιδέας στις καρδιές των πολιτών της».

Τι αντιπροτείνει ο Τόνι Μπλερ αντιτίθεται στην ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων; Η Βρετανία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός ευρύτερου προβληματισμού γύρω από το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αντιτίθεται στην ιδέα της ταχύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης για ορισμένες χώρες. Αυτές τις απόψεις περίπου θα εκθέσει ο Μπλερ και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει αύριο, Πέμπτη, με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο, μια μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση της γαλλογερμανικής Συνάντησης Κορυφής.

Οπως τονίζεται και σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Μπλερ θα προειδοποιήσει τη Γερμανία για το διάλογο περί της δομής της ΕΕ και θα προτρέψει τον Γερμανό καγκελάριο, να μην επισπεύδει τόσο το νέο γύρο του διαλόγου για το μέλλον της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ