Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Μερική άρση του εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από βδομάδες υπόγειων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, αλλά και εσωτερικών διαμαχιών που κράτησαν μήνες, η Βουλή των Αντιπροσώπων και κυρίως οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο συμφώνησαν τελικά να «συμβιβαστούν» και να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της μερικής άρσης του εμπάργκο τροφίμων και φαρμάκων κατά της Κούβας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, που μέχρι πρότινος αντιδρούσαν σθεναρά κατέληξαν χτες το πρωί σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους για την άρση του σχεδόν 40ετούς εμπάργκο τροφίμων και φαρμάκων κατά της Κούβας, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN, αλλά και το βρετανικό BBC. Η «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία επιτεύχθηκε υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των εκπροσώπων πολιτειών και τα λόμπι που εκπροσωπούν τους γεωργούς, που επιθυμούν την επέκταση των εξαγωγών και πρόκειται να εγκριθεί αργότερα αυτή τη βδομάδα ως μέρος μιας ξεχωριστής έκθεσης αναφοράς του Κογκρέσου και της Γερουσίας για τις στρατιωτικές δαπάνες, δήλωσαν μέλη του Κογκρέσου μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεών τους, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν έξι ώρες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, τόσο η Γερουσία όσο και ο πρόεδρος Κλίντον θα αποδεχτούν τη συμφωνία, αν και οι όροι της δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, ούτως ώστε να εγκριθεί και να γίνει νόμος. Εκτός από την Κούβα, με το νομοσχέδιο αυτό αίρονται οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, του Σουδάν, της Λιβύης και του Ιράν.

Το CNN πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Κούβα θα πληρώνει τους Αμερικανούς αγρότες και διανομείς σε ρευστό, ότι η αμερικανική κυβέρνηση και τα αμερικανικά ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα δε θα μπορούν να παρατείνουν την πίστωση ή εγγυήσεις δανείων προς την Κούβα και ότι η χώρα αυτή δε θα μπορεί να κάνει ανταλλαγή προϊόντων με τις ΗΠΑ ή να εξαγάγει προϊόντα εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ