Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφτασε, με λίγες προσδοκίες, η Ολμπράιτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε κλίμα, αν όχι απογοήτευσης, τουλάχιστον υπερβολικά συγκρατημένης αισιοδοξίας και με διάθεση περισσότερο ανιχνευτική της κατάστασης, παρά επίτευξης προόδου, έφθασε, χτες, στο Ισραήλ, από όπου ξεκινά τη νέα περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Πάντως, σε μια εμφανή προσπάθεια άσκησης πιέσεων για άμεση απεμπλοκή των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών από το τέλμα, η Ουάσιγκτον έσπευσε να «τρίξει τα δόντια» στους Παλαιστινίους, καλώντας τον Γιάσερ Αραφάτ, που μίλησε για «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», να αποφύγει κάθε δήλωση που «προκαταβάλει τα αποτελέσματα των τελικών συνομιλιών».

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον αρχηγό της ισραηλινής διπλωματίας, Νταβίντ Λεβί, επρόκειτο να συναντηθεί, χτες, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία σήμερα μεταβαίνει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, για να επιστρέψει σε μία δεύτερη συνάντηση με τον Μπάρακ. Οπως δήλωναν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, στόχος της Ολμπράιτ είναι να υπερσκελιστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες και να επιτευχθεί η διεξαγωγή μιας τριμερούς συνόδου κορυφής που θα οδηγήσει σε σύναψη τελικής συμφωνίας μέχρι το χρονικό όριο της 13ης Σεπτεμβρίου που έχει τεθεί.

Λίγες ώρες, πάντως, πριν την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού, η κυβέρνησή της, διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, κατέστησε σαφές ότι θα εντείνει τις πιέσεις της, κυρίως προς τους Παλαιστινίους ως συνήθως, προκειμένου να πετύχει το σκοπό της. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίστηκαν «δυσάρεστες» οι δηλώσεις του Αραφάτ, προ ολίγων ημερών σε συγκέντρωση στη Νάμπλους, όπου ανέφερε ότι «εντός εβδομάδων θα είναι γεγονός η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», με το σκεπτικό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις «και από τις δύο πλευρές, προκαλούν πρόβλημα στη συνέχιση των συνομιλιών».

Στο μεταξύ, νέα κρίση διαφαίνεται στον ορίζοντα για την κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ, με αφορμή το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης κορυφής Παλαιστινίων, Ισραήλ και ΗΠΑ. Το κόμμα των Εβραίων εποίκων, το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα (PNR), το οποίο έχει 5 βουλευτές στην Κνεσσέτ, απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δε ληφθεί σοβαρά υπόψη η αρνητική του θέση απέναντι σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τους Παλαιστινίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ