Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ατέρμονη αλληλοσφαγή

Ενώ οργιάζουν οι φήμες περί «μυστικής διαπραγμάτευσης» ΗΠΑ - Ταλιμπάν

ΜΑΖΑΡ Ι ΣΑΡΙΦ - ΠΑΛΜ ΣΠΡΙΝΓΚΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-«Δεκάδες θύματα» κόστισαν οι μάχες της Τετάρτης ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες για την εξουσία φράξιες στο βόρειο Αφγανιστάν, την ώρα που υπογραφόταν στην πρωτεύουσα ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας σχέδιο, το οποίο στηρίζει ο ΟΗΕ για «αφοπλισμό» των πολεμάρχων.

Οι μάχες δυτικά της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ανάμεσα στις ομάδες «Τζαμιάτ» και «Τζούνμπις», είχαν «τουλάχιστον» 50 απώλειες, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας του Μοχάμεντ Φαχίμ, ο ΟΗΕ και η Ιαπωνία συνυπέγραφαν ένα «φιλόδοξο» σχέδιο αφοπλισμού και απόσυρσης 100.000 ενόπλων από την κυκλοφορία. Ποιος θα αναλάβει την εφαρμογή του σχεδίου, είναι ένα μεγάλο ερώτημα - και αυτό το ερώτημα αναμένεται να τεθεί και στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ, όπου θα συζητηθεί η «επέκταση της αποστολής» των δυνάμεων κατοχής από την Καμπούλ και σε άλλα τμήματα της χώρας. «Κύρια προτεραιότητά μου είναι να καταφέρουμε να επιτελέσουμε την αποστολή μας», δήλωσε σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, υπογραμμίζοντας πως «παραμένουν πολλά προβλήματα», που πρέπει να λυθούν, πριν το ΝΑΤΟ λάβει οριστική απόφαση.

Την ίδια ώρα, υπήρχε μια εντεινόμενη φιλολογία στο Αφγανιστάν περί απελευθέρωσης του ΥπΕξ του έκπτωτου καθεστώτος των Ταλιμπάνμουλά Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, με στόχο να «διαπραγματευτεί μυστικά» με τα «απομεινάρια» της οργάνωσης κάποιου είδους εκεχειρία. Ο Πρόεδρος - ανδρείκελο των ΗΠΑ Χαμίντ Καρζάι, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ στο πλάι του, το διέψευσε: «Είναι αναληθές, είναι απολύτως αναληθές, δεν απελευθερώθηκε», είπε. Ωστόσο, ένας Ταλίμπ πολέμαρχος, ο μουλάς Αμπντούλ Σαμάντ, είπε στο Ρόιτερς ότι ο πρώην ΥπΕξ έχει έρθει σε επαφή μαζί του ήδη από τον Αύγουστο, και μάλιστα έκανε την επαφή «εκ μέρους των Αμερικανών»...

Ο εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, συν/χης Ρόντνι Ντέιβις, απάντησε με δύο λέξεις στα δημοσιεύματα αυτά - «ουδέν σχόλιον» - ωστόσο το σενάριο μοιάζει να ανταποκρίνεται και στις αμερικανικές προθέσεις «μετακίνησης πόρων», από το Αφγανιστάν στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ