Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ
«Βάρβαρος» επί σκηνής

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.--

Τελικά, ο «Κόναν ο βάρβαρος» κατόρθωσε αυτό που επιθυμούσε διακαώς. Να «εξολοθρεύσει» τους αντιπάλους του και να αναδυθεί πανηγυρικά ως το νέο «υπέρλαμπρο άστρο» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Και το κατόρθωσε σε αυτές τις διπλές εκλογές για την ανάκληση του πρώην πια κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις και την εκλογή νέου, στην πολυπληθέστερη και μέχρι πρότινος πλουσιότερης πολιτείας των ΗΠΑ. Χρεοκοπημένης όμως πια...

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι και η προσέλευση ήταν κατά 30% αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη. Κατ' αρχήν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, υπέρ της ανάκλησης του Γκρέι Ντέιβις τάχθηκε το 54,2% των εκλογέων, έναντι 45,8% που ψήφισε υπέρ της παραμονής του. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την αντικατάσταση του κυβερνήτη είναι μία σπάνια διαδικασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκε μόνο μία φορά, το 1921, στην πολιτεία της Βορείου Ντακότα.

Οσο για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ απέσπασε το 48,2% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερο και καταϊδρωμένο τον αναπληρωτή κυβερνήτη και υποψήφιο των Δημοκρατικών Κρουζ Μπουσταμάντε, που απέσπασε μόλις το 32,1% και οι υπόλοιποι έπονται. «Ευχαριστώ το λαό της Καλιφόρνιας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Θα είμαι κυβερνήτης του λαού και θα ανταποκριθώ στην αποστολή μου», δήλωσε ο Αυστριακός ηθοποιός αμέσως μετά τη νίκη, ενώ σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ήδη εκπονεί τα σχέδιά του για την ανάληψη των καθηκόντων και ήδη είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη Ντέιβις για τις λεπτομέρειες της μεταβατικής περιόδου.

Τελικά, ο «άνθρωπος που δεν μπορούσε να χάσει», αφού είχε στο πλευρό του όλες τις πολυεθνικές, το πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ, δεν έχασε, εκτός από τις 9 επαρχίες της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, όπου μόνο ένας στους πέντε ψήφισε υπέρ του... Για πολιτικό σεισμό μιλά η πλειονότητα των αρθρογράφων και των πολιτικών παρατηρητών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Είναι ένα μνημειώδες γεγονός» σημείωσε ο Φιλ Μπροστάιν, εκδότης της εφημερίδας «San Francisco Chronicle», η οποία κυκλοφόρησε χτες έχοντας στην πρώτη της σελίδα ολοσέλιδη φωτογραφία του «Εξολοθρευτή» και μόλις δύο λέξεις «Κυβερνήτης Σβαρτσενέγκερ», ενώ στις εσωτερικές σελίδες μπορεί κανείς να δει μία πληθώρα άρθρων αναφορικά με τις εκλογές και όχι κολακευτικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υποψήφιοι σπαταλούσαν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως (82,5 εκατ. συνολικά), ποσό που φυσικά δεν προορίζεται για τη χρεοκοπημένη πια πολιτεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ