Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Προκαλεί σταθερά το Ισραήλ

Τα παιδιά της Παλαιστίνης συνεχίζουν να αντιστέκονται

Associated Press

Τα παιδιά της Παλαιστίνης συνεχίζουν να αντιστέκονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Η επίθεση σε βάρος της Συρίας είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό, και απλώς αναμενόταν η κατάλληλη πολιτική στιγμή και η αφορμή» υποστήριξε χτες ο Μεγάλος Αγιατολάχ, Σέικ Μοχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλαχ, θρησκευτικός ηγέτης της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο αλλά και μία από τις πλέον σεβάσμιες προσωπικότητες για τους Σιίτες όλου του κόσμου. Την ίδια στιγμή, ο Σύρος πρέσβης στην Ισπανία υποστήριζε ότι η Συρία «θα αντιμετωπίσει και στρατιωτικά το Ισραήλ αν επαναληφθούν οι επιθέσεις», δήλωση που διαψεύστηκε ως «προσωπική ερμηνεία» από τη Δαμασκό. Από την πλευρά τους, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές απέκλειαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης αλλά δεν απέκλειαν την πιθανότητα νέων αεροπορικών επιδρομών.

«Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν το ρόλο του αστυνομικού σε ολόκληρο τον κόσμο, και θέλουν το Ισραήλ να διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο στην περιοχή», εκτίμησε ο Σέικ Μοχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλαχ, ο οποίος επισήμανε ότι η ισραηλινή πολιτική δεν απειλεί μόνο μια χώρα, π.χ. τη Συρία, ή μια περιοχή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο εφόσον έχει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χεζμπολάχ» κάλεσε όλες τις ισλαμικές και αραβικές χώρες να προχωρήσουν σε μια πρώτη αντίδραση, μποϊκοτάροντας κάθε οικονομική συναλλαγή σε οποιοδήποτε επίπεδο με το Ισραήλ.

Ισραηλινός στρατός στα σύνορα με το Λίβανο

Associated Press

Ισραηλινός στρατός στα σύνορα με το Λίβανο
Στο Λίβανο, χτες, βρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος συναντήθηκε με τη λιβανική πολιτική ηγεσία. Ο Τερζ Ρόεντ Λάρσεν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Συρία να αποτρέψουν μια κλιμάκωση, και εξήρε τη στάση της δεύτερης που επέλεξε να αντιδράσει στην ισραηλινή επίθεση διά της διπλωματικής οδού, προσφεύγοντας στον ΟΗΕ. Ο Λάρσεν κάλεσε το Ισραήλ να πράττει το ίδιο «κάθε φορά που κρίνει ότι προκύπτει πρόβλημα». Χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ισραηλινά μαχητικά πετούσαν πάνω από το Λίβανο σπάζοντας, συχνά, το φράγμα του ήχου.

Σταθερή κλιμάκωση

Η ένταση, πάντως, ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Ο Σύρος πρέσβης στην Ισπανία, Μόχσεν Μπιλάλ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», υποστήριζε ότι αν οι ισραηλινές επιδρομές επαναληφθούν «η Δαμασκός θα απαντήσει και στρατιωτικά». Λίγες ώρες αργότερα, από το συριακό ΥΠΕΞ εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η θέση της Δαμασκού είναι σαφής, εκφράστηκε με επιστολές στον ΟΗΕ και πιθανώς οι απόψεις που διατύπωσε ο Μπιλάλ «είναι προσωπικές».

Εντούτοις, στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα, ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δεν έχασαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τις δηλώσεις Μπιλάλ εκτιμώντας ως «απίθανο το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης της Συρίας». Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι το πλέον πιθανό είναι η Δαμασκός «να απαντήσει διά των τρομοκρατικών της πληρεξούσιων, π.χ. διά της Χεζμπολάχ» και τόνιζαν ότι το Ισραήλ «δεν επιθυμεί κλιμάκωση, αλλά θα αναλάβει αμυντική δράση αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επέμενε ότι ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής της Κυριακής, στο Αϊν Σαχέμπ, ήταν στρατόπεδο εκπαίδευσης «τρομοκρατών» και δικαιολόγησε την παντελή απουσία «μαχητών» την ώρα της επίθεσης, λέγοντας ότι «πραγματοποιούσαν ασκήσεις εκτός στρατοπέδου». Οι χωρικοί, πάντως, που κατοικούν γύρω από το στρατόπεδο υποστήριζαν μιλώντας σε ανταποκριτές ότι το στρατόπεδο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και ότι χρησιμοποιείται, μόνο, ως κατάλυμα πολιτών.

Σύμφωνα, επίσης, με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η «Γιεντότ Αχρονότ», το 65% των Ισραηλινών θεωρεί «σωστή απάντηση στην επίθεση στη Χάιφα» την αεροπορική επιδρομή επί συριακού εδάφους, ασχέτως αν η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά ότι τέτοιες κινήσεις δε θα αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ