Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
E:ITZ, φτώχεια και αναλφαβητισμός «αφυδατώνουν» τις νέες γενιές

Κάθε μέρα που περνά 6.000 έφηβοι και νέοι ηλικίας από 15 ετών έως 24 και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μολύνονται από τον ιό ΗΙV που προκαλεί ΕΪΤΖ. Το 50% των νέων κρουσμάτων ΕΪΤΖ εντοπίζεται σε νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι γυναίκες που ζουν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αυτά αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, έκθεση του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ, που καλεί τις κυβερνήσεις σε επείγουσα δράση προκειμένου να αποτραπεί, με κάποιο τρόπο, μία «παγκόσμια καταστροφή».

Η Τοράγια Αχμεντ Ομπάιντ, εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας χτες τη σχετική έκθεση με τον τίτλο «Κατάσταση του Παγκόσμιου Πληθυσμού», επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

- Ενας στους τέσσερις κατοίκους του πλανήτη (ήτοι 238.000.000) ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας δαπανώντας για τις στοιχειώδεις ανάγκες του κάτω από ένα ευρώ τη μέρα.

- Περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 6,3 δισ. άτομα, είναι νέοι κάτω των 25 ετών δίχως στοιχειώδη εφόδια για το μέλλον. Αυτό γιατί περίπου 57.000.000 νεαροί και κάπου 96.000.000 νεαρές μεταξύ 15 και 24 είναι αναλφάβητοι.

- Πάνω από 13.000.000 παιδιά κάτω των 15 χρόνων ορφάνεψαν από τον έναν ή και απ' τους δύο γονείς εξαιτίας του ΕΪΤΖ.

- Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και οι κάκιστες (ή μάλλον ανύπαρκτες...) υπηρεσίες κοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής αρωγής είναι παράγοντες που επιβοηθούν στην ταχύτερη μόλυνση των νεαρότερων γενεών απ' τον ιό HIV.

«Το ΕΪΤΖ έχει γίνει ασθένεια της νεολαίας και εντείνεται απ' τη φτώχεια, την ανισότητα των δύο φύλων και απ' την τρομακτική έλλειψη πληροφόρησης και δημοσίων υπηρεσιών», επισήμανε η Ομπάιντ. Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα συναγερμού κάνοντας έκκληση για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών πληροφόρησης, υγείας, εκπαίδευσης και στήριξης των νέων ανθρώπων. «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τα ημίμετρα για τη μάστιγα του ΕΪΤΖ. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Πρόκειται για μία πραγματική διεθνή καταστροφή που απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση», κατέληξε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ