Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ASEAN - KINA
Υπογραφή συμφωνίας εμπορικής συνεργασίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

«Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας» υπέγραψε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζιαοπίνγκ με τους ομόλογούς του από τις 10 χώρες μέλη του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Στη συμφωνία που υπογράφηκε στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας όπου ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες διάσκεψης του ASEAN, αποκηρύσσεται η χρήση βίας και γίνεται επίκληση στην ανάπτυξη προσπαθειών για «μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία».

Στο πλαίσιο διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και ASEAN υπογράφηκε χτες και μία ακόμη συμφωνία περί «επίσπευσης των συνομιλιών στις ζώνες ελευθέρου εμπορίου», που Κίνα και ASEAN προσδιορίζουν χρονικά έως το 2020.

Ο τζίρος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και ASEAN υπερέβη το 2001 τα 55,4 δισ. δολάρια, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών κυμάνθηκε ετησίως γύρω στο 25,7% κατά την περίοδο 1993 έως 2001.

Η προεδρεύουσα της διάσκεψης του ASEAN στο Μπαλί, Ινδονήσια πρόεδρος Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, λίγο πριν κηρύξει το τέλος των εργασιών της συνάντησης, εξέφρασε την πεποίθηση - πρόβλεψη πως έως το 2005 ο τζίρος των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ASEAN και Κίνας θα ξεπεράσει το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων...

Ανάλογη συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με το ASEAN επρόκειτο χτες αργά βράδυ να υπογράψει και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών. Αξιωματούχοι της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν πως θα υπογράψουν «σύντομα» ανάλογη συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας με τις δέκα χώρες μέλη του ASEAN (Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μπρουνέι, Μαλαισία, Βιρμανία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ