Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενισχύεται ο ισραηλινός στρατός στα Κατεχόμενα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ετοιμος να καλέσει εκατοντάδες ακόμη εφέδρους είναι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις των συμβούλων του, έδωσε εντολή να ενισχυθεί η παρουσία του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μοφάζ διέταξε να παραταθεί επ' αόριστον ο αυστηρός αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων από τη μία παλαιστινιακή πόλη στην άλλη, όπως επίσης έδωσε εντολή να αναπτυχθούν άλλοι 800 Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του παρασημοφορημένου πτεράρχου εν αποστρατεία, Γίφτα Σπέκτορ, ο οποίος υποστήριξε την επιστολή των 27 πιλότων που αρνούνται να εκτελέσουν αποστολές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σπέκτορ διατάχθηκε να αποσυρθεί από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα και δεν αποκλείεται η παραπομπή του, όπως και των 27, σε στρατοδικείο.

Ισραηλινό «όχι» σε εκεχειρία, στρατιωτικών επιχειρήσεων συνέχεια

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε χτες το νέο Υπουργικό Συμβούλιο Εκτακτης Ανάγκης, υπό τον Αχμέντ Κορέι. Στο Συμβούλιο δεν παρευρέθηκε ο Νάσερ Γιουσέφ, που προορίζεται για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών άρα και υπευθύνου για τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος αρνήθηκε, την Τρίτη, να ορκιστεί. Ο Γιουσέφ φέρεται να ζητά, αν και στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν είναι απαραίτητο, την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι «οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει έχουν την ανάλογη νομιμότητα». Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, ο Κορέι, σήμερα, θα ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, την ψήφο εμπιστοσύνης του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», επαναδιατύπωσε την πρόταση εκεχειρίας προς το Ισραήλ, τονίζοντας ότι είναι «η μοναδική ευκαιρία για αποτροπή της βίας». Ο Κορέι τόνισε, επίσης, ότι η παλαιστινιακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον «οδικό χάρτη». Η νέα πρόταση του Κορέι, που έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα καταστείλει διά της βίας τις ένοπλες οργανώσεις αλλά μέσω διαλόγου, απορρίφθηκε, πάλι, από την ισραηλινή ηγεσία. Αυτή τη φορά οι δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Εργασίας, Ζεβουλούν Ορλόφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «περιμένουμε πράξεις και όχι λόγια. Το Ισραήλ δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει νέα ευκαιρία».

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επιδόθηκε σε σειρά επιδρομών κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συνελήφθησαν συνολικά 30 άτομα, μέλη των οργανώσεων «Τζιχάντ» και «Χαμάς». Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην Τζενίν, όπου με βάση τις καταγγελίες, έγιναν εισβολές σε σπίτια, των οποίων οι είσοδοι ανατινάχτηκαν με δυναμίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ