Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Λόγος περί εφικτού

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Για δεύτερη χρονιά, στην πιο νότια πόλη της Βραζιλίας, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ρίο Γκράντε δο Σουλ, στο Πόρτο Αλέγκρε ή «λιμάνι της χαράς», άνοιξαν χθες τις πύλες τους οι εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Στη δεύτερη αυτή συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, συμμετέχουν πάνω από πενήντα χιλιάδες εκπρόσωποι του ετερόκλητου και πολύχρωμου κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, έχοντας κυρίως σαν παρακαταθήκη τους τις μνήμες, αλλά και τις εμπειρίες του Σιάτλ, της Πράγας, του Γκέτεμποργκ, αλλά και της Γένοβας και, κυρίως, το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας συνάντηση «κέρδισε τη μάχη των μέσων ενημέρωσης».

Μπορεί, τονίζει ο Γάλλος πολιτειολόγος Πασκάλ Μπονιφάς στη χθεσινή «Φιγκαρό», το ζήτημα, όμως, είναι αν οι οργανωτές αυτού του Φόρουμ θα κερδίσουν και τη μάχη της επιρροής επί των παγκόσμιων υποθέσεων. Ερώτημα, όμως, που παραμένει να απαντηθεί, αν και μάλλον είναι αδύνατο. Δεδομένο, όμως, είναι ότι το Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε έχει κερδίσει την «εύνοια» ή καλύτερα την προσοχή των δημοσιογράφων, αλλά και των αναλυτών απανταχού της Γης, αφού τονίζουν ότι το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ προσελκύει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το Οικονομικό Φόρουμ, που γίνεται φέτος εκτάκτως στη Νέα Υόρκη.

Ενας λόγος είναι ο αριθμός των παρισταμένων. Στο Πόρτο Αλέγκρε θα βρεθούν 50.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 14.000 είναι σύνεδροι, και συνέρευσαν σ' αυτό το βραζιλιάνικο λιμάνι, προκειμένου να διατυπώσουν - όπως τονίζουν οι διοργανωτές - τις εναλλακτικές απαντήσεις του κινήματος αυτού, που «διεκδικεί ένα διαφορετικό κόσμο που είναι εφικτός». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διερεύνηση αυτή θα γίνει στα πολλαπλά θεματικά τραπέζια, που θα αφορούν το Χρέος των χωρών του Τρίτου Κόσμου, την εργασία, τον αγώνα για την ειρήνη, αλλά και κατά των διακρίσεων, την οικονομία, προτάσσοντας την οικονομία της αλληλεγγύης και τη συμμετοχική δημοκρατία, το ζήτημα της γης και της αγροτικής μεταρρύθμισης - θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, εξαιτίας του κινήματος των ακτημόνων «Χωρίς Γη», που δρα στη Βραζιλία χρόνια τώρα, αλλά και των πρόσφατων γεγονότων στη Ζιμπάμπουε που θα διευρυνθεί εκτενώς στο Αφρικαν Φόρουμ που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε - οικολογικά ζητήματα, υγεία, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυλαία με την καθιερωμένη διαδήλωση (2005-01-28 00:00:00.0)
To KKE, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και η αλήθεια για το Φόρουμ (2003-01-26 00:00:00.0)
Ανοίγει τις πύλες του με διαδήλωση κατά του πολέμου (2003-01-22 00:00:00.0)
Λαϊκά κινήματα και εργαζόμενοι, η βάση του αγώνα (2002-05-15 00:00:00.0)
Αυλαία με τη νεολαία (2002-02-06 00:00:00.0)
Στο «βήμα» οι διαδηλωτές (2002-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ