Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ
Ανοίγει τις πύλες του με διαδήλωση κατά του πολέμου

ΡΙΟ ΓΚΡΑΝΤΕ ΔΟ ΣΟΥΛ.--

Με την αυριανή μεγάλη πορεία «κατά του πολέμου, της στρατιωτικοποίησης, για την ειρήνη, κατά του νεοφιλελευθερισμού» ανοίγει ουσιαστικά τις πύλες του το 3ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που ξεκίνησε τρία χρόνια πριν ως παγκόσμια αντισύνοδος στις ετήσιες Συνόδους του Οικονομικού Φόρουμ που λαμβάνουν χώρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Δυναμική αυλαία και φέτος με μία διαδήλωση, την πρώτη κατά σειρά που θα λάβουν χώρα στο Πόρτο Αλέγκρε, παρουσία και του νέου Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών. Φέτος, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, κυρίως από εκπροσώπους των λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής - στο πρώτο Φόρουμ, το 2001 συμμετείχαν περί τα 20.000 άτομα, 4.700 εκπρόσωποι από οργανώσεις 117 χωρών. Το 2002 είχε 12.274 εκπροσώπους από 4.909 οργανώσεις 123 χωρών! - που βρίσκεται σε «αναβρασμό και κινηματικό πυρετό». Εξάλλου, από την αρχή της ίδρυσής του, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, υπό την επήρεια των κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, προσπάθησε να συντονίσει οργανώσεις και κινήματα «εναντίον του νεοφιλελευθερισμού κι ενός κόσμου, όπου κυριαρχεί το κεφάλαιο και οποιαδήποτε μορφή ιμπεριαλισμού».

Φέτος, ακόμη ένα γεγονός, αυτό του πολέμου κατά του Ιράκ, θα σηματοδοτήσει τις συζητήσεις και τις εργασίες του Φόρουμ, που περιλαμβάνουν πέντε ενότητες: Δημοκρατική αειφόρος ανάπτυξη, οικονομική κυριαρχία, οικονομία της αλληλεγγύης. Ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, πλήρης πρόσβαση σε νερό, τροφή και γη, εκπαίδευση, περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κουλτούρα και αντιηγεμόνευση. Πολιτική ισχύς, εκδημοκρατισμός της δημοκρατίας και νέες προοπτικές των κινημάτων. Δημοκρατική παγκόσμια τάξη, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση και υπέρ της ειρήνης.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχει από πλευράς του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Αλυσσανδράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ