Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Γενικές εκλογές

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΝ.--

Τρεις μήνες μετά την κατάρρευση του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, διεξάγονται σήμερα γενικές εκλογές για την ανάδειξη της καινούριας ολλανδικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες εκλογές του περασμένου Μάη είχαν σημαδευτεί από τη δολοφονία του Πιμ Φορτούιν, ηγέτη του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Λίστα Πιμ Φορτούιν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αλλά και από την εκλογική επιτυχία του κόμματός του που είχε αναδειχτεί δεύτερη πολιτική δύναμη καταλαμβάνοντας το 17% των ψήφων.

Ωστόσο, μετά από μόλις 87 ημέρες διακυβέρνησης ο συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDA), Φιλελευθέρων (VVD) και της Λίστας Φορτούιν (LPF) κατέρρευσε στις 16 του Οκτώβρη, αφού οι έριδες μεταξύ των μελών της ξενοφοβικής Λίστας προκαλούσαν τη δυσλειτουργία της κυβέρνησης. Πάντως, οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε και οι Φιλελεύθεροι αποφάσισαν να ανανεώσουν την εκλογική τους συμμαχία χωρίς τη συμμετοχή της Λίστας.

Τώρα οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Λίστα ουσιαστικά να εξαφανίζεται και το Εργατικό Κόμμα να ανακτά την παραδοσιακή εκλογική του δύναμη (έπειτα από τη βαριά ήττα του περασμένου Μάη) και να κονταροχτυπιέται με τους Χριστιανοδημοκράτες για την πρωτιά. Η μάχη μεταξύ των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων αναμένεται να είναι αμφίρροπη, αλλά δεν αποκλείεται και μια μετεκλογική κυβερνητική τους συμμαχία.

Πάντως αυτό που δεν αναφέρουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης (που μάλιστα κάνουν λόγο για στροφή προς τα «αριστερά»!) είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους μεγάλους αστικούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Από το 1994 μέχρι το 2002 οι Εργατικές κυβερνήσεις του Βιμ Κοκ εφάρμοσαν το πρόγραμμα «Πόλντερ», κύριες αιχμές του οποίου ήταν οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και η συστηματική προώθηση των συμβολαίων προσωρινής απασχόλησης και της μερικής απασχόλησης. Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο, οι άνεργοι υποχρεώθηκαν να δηλώνονται ως αυτοαπασχολούμενοι, έτσι ώστε να μειώνονται τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων «επιχειρηματιών» που ζουν στα όρια της φτώχειας, γεγονός που πυροδότησε την άνοδο της ξενοφοβίας και της Λίστας Φορτούιν.

Παράλληλα, το άλλο στοιχείο που πλέον χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό της Ολλανδίας είναι η αυξανόμενη εφαρμογή αντι-μεταναστευτικών πολιτικών, τις οποίες αξίωνε η Λίστα Φορτούιν, αλλά που πλέον ενστερνίζονται όλα τα αστικά κόμματα. Χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος για την πρωθυπουργία, Τζομπ Κόεν, ως υφυπουργός Δικαιοσύνης μέχρι το 2001, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την εφαρμογή των αντι-μεταναστευτικών πολιτικών που έχουν οδηγήσει στη μείωση των αιτήσεων για άσυλο από τις 32.500 στις 18.667!

Τελικά, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει σήμερα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω καταπάτηση των εργατικών κεκτημένων αλλά και των δικαιωμάτων αυτών που απελπισμένα ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ