Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Στη Χάγη κατά ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Οργή κατά των ΗΠΑ προέκυψε εντός των κόλπων της μεξικανικής κυβέρνησης, με αφορμή την αναμονή εκτελέσεως Μεξικανών πολιτών που είναι έγκλειστοι σε αμερικανικές φυλακές. Επισήμως, λοιπόν, η χώρα προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), αξιώνοντας τη μη επιβολή της εσχάτων των ποινών σε δεκάδες Μεξικανούς πολίτες που κρατούνται σε δέκα διαφορετικές πολιτείες, κατόπιν εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου και την επανάληψη της δίκης τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την προσφυγή του, το Μεξικό ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον παραβίασε τα δικαιώματα 51 κρατουμένων, αρνούμενη να τους επιτρέψει την επαφή με αξιωματούχους του μεξικανικού προξενείου, σύμφωνα με όσα προϋποθέτει σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε στη Βιέννη το 1963, καθώς όπως επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, τόσο το Μεξικό, όσο και οι ΗΠΑ επικύρωσαν τη συμφωνία του '63 που τους υποχρεώνει να ενημερώνουν τους κρατούμενους ότι έχουν το δικαίωμα αναζήτησης στήριξης από αξιωματούχους του προξενείου τους αφότου συλληφθούν.

Δεν είναι πρώτη φορά που δημιουργείται ένταση, ακόμη και ρήξη, μεταξύ των δύο χωρών και με αυτό το θέμα, αφού στο πρόσφατο παρελθόν το Μεξικό έχει εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή του με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Η προσφυγή στο ICJ έρχεται, μάλιστα, σε μία στιγμή που η συζήτηση επί της επιβολής της θανατικής ποινής βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την κατάργησή της στο Ιλινόις, με απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ