Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατεδαφίσεις, συλλήψεις και ένταση

Μια ολόκληρη αγορά κατεδάφισαν στη Νάμπλους

Associated Press

Μια ολόκληρη αγορά κατεδάφισαν στη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης παλαιστινιακών οικημάτων, των τελευταίων χρόνων, προχώρησε χτες ο ισραηλινός στρατός δίνοντας άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στην ήδη ισοπεδωμένη παλαιστινιακή οικονομία. Την ίδια στιγμή, ένταση επικρατούσε στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, καθώς η σιιτική «Χεζμπολάχ» αντάλλασσε πυρά με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος μίλησε για «σοβαρή κλιμάκωση».

Υπό την προστασία τουλάχιστον 300 Ισραηλινών στρατιωτών, εκσκαφείς προχώρησαν χτες τα ξημερώματα στην κατεδάφιση 62 καταστημάτων που αποτελούσαν την κεντρική αγορά του χωριού Ναζλάτ Ισσα, κοντά στη Νάμπλους. Η κατεδάφιση, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό έγινε επειδή τα κτίρια είχαν ανεγερθεί παρανόμως, ισοπέδωσε ουσιαστικά τη μοναδική πηγή εισοδημάτων για τους 2.500 κατοίκους του χωριού που μένουν, πλέον, στο έλεος της πείνας. Η τακτική των κατεδαφίσεων έχει αφήσει, μόνο στη Γάζα, περισσότερους από 5.700 Παλαιστινίους αστέγους.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε 13 συλλήψεις στη Δ. Οχθη, ενώ αρκετές ρουκέτες έπληξαν τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ στη Γάζα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε τη «χαλάρωση» της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στους Ισραηλινούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες αλυσίδες» τους Παλαιστινίους. Στη νέα απόφαση, που προκάλεσε την οργή ισραηλινών και παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ότι «οι στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν Παλαιστινίους αν το θέλουν και οι ίδιοι»!

Ενταση στα σύνορα

Τη θέση Ρουσέιτ αλ Αλάαμ στα αγροκτήματα Σεμπάα έπληξε, με ρουκέτες, η «Χεμζπολάχ», χτες το πρωί. Ακολούθησε άμεση απάντηση του ισραηλινού στρατού με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού σε περιοχές κοντά στα αγροκτήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Λιβανέζοι πολίτες. Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα, Μπένι Γκαντζ, προειδοποίησε το Λίβανο και τη Συρία «να ελέγξουν τη Χεζμπολάχ και να μην παίζουν με τη φωτιά», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση εκτίμησε ως «σοβαρή» την εξέλιξη.

Η «Χεζμπολάχ» υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι λιβανική και θα έπρεπε να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, όπως και από τον υπόλοιπο νότιο Λίβανο. Αντίθετα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κατέλαβε την περιοχή από τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ