Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκρούσεις αλλά και ποικίλες διαπραγματεύσεις

Από διαδηλώσεις ενάντια στα ΜΜΕ

Associated Press

Από διαδηλώσεις ενάντια στα ΜΜΕ
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Για άλλη μία φορά ο 29χρονος άνδρας, ο νεκρός των προχτεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν όταν οι δύο «αντιμαχόμενες» διαδηλώσεις διασταυρώθηκαν, ήταν από την πλευρά αυτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες. Την ίδια στιγμή, τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι βίαια και αιματηρά επεισόδια ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, «ξεχνώντας» ότι ο Κάρτερ βρίσκεται στη Βενεζουέλα από την προηγούμενη βδομάδα προσκεκλημένος του δισεκατομμυριούχου Γουστάβο Σισνέρος.

Τον τελευταίο η αντιπολίτευση ήδη έχει κατονομάσει ως το «νονό» της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης Τσάβες, αφού είναι μεγαλομέτοχος σε μία σειρά εταιριών και πολυεθνικών και ΜΜΕ, όπως Venevision, Direct TV, Univision, America Online, Tel Cel κ.ά., ενώ είναι ο άνθρωπος που πληρώνει για τη σύσταση της νομικής ομάδας που προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ζητώντας δημοψήφισμα για τις 2 του Φλεβάρη!

Η συνάντηση μεταξύ του Κάρτερ και του Τσάβες καθώς και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έγινε, ενώ ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Πάντα ήλπιζα σε μια λύση στο ζήτημα και ελπίζω ακόμη ότι υπάρχει κάποια λύση», δήλωσε ο Κάρτερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Επίσης, χαρακτήρισε τις συνομιλίες αυτές «εποικοδομητικές» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κόμισε και πρόταση για συμφωνία, που προβλέπει και ημερομηνία εκλογών, με την προϋπόθεση τον άμεσο τερματισμό της «ανεπιτυχούς απεργίας». Η πρόταση Κάρτερ περιλαμβάνει ένα διορθωτικό άρθρο στο Σύνταγμα του 1999, που θα επιτρέψει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ως εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο που προκαλεί «η προσμονή» μέχρι τις 19 του Αυγούστου, ημερομηνία που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον Πρόεδρο της χώρας, στο μέσο δηλαδή της θητείας του, που λήγει το 2007.

Μάλιστα, έχει πρόθεση να παρουσιάσει την πρότασή του ενώπιον της «Ομάδας των Φίλων», που η πρώτη συνάντησή της θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, Τσέλσο Αμορίμ, την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Η σύνθεση της «Ομάδας των Φίλων» είναι: Βραζιλία, Χιλή, Μεξικό, ΗΠΑ, Ισπανία και Πορτογαλία. Σύνθεση την οποία έχει αποδεχτεί κατ' αρχάς ο Τσάβες, με την προϋπόθεση της διεύρυνσής της με τη συμμετοχή της Αλγερίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας. Εάν παραμείνει ως έχει, είναι εχθρική, σημείωσε ο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με το Prensa Latina, ενώ δεν απέκλεισε και τη συμμετοχή της Κούβας σε αυτήν «εάν ζητηθεί από τη Βενεζουέλα», όπως δήλωσε.

Μέτρα κατά ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

Οσο για τις συγκρούσεις που αμαύρωσαν τις συνομιλίες Κάρτερ και Τσάβες, ξέσπασαν στην κεντρική επαρχία Μιράντα - περίπου 40 χλμ. νότια του Καράκας - όταν οι δύο πλευρές άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, μπουκάλια και καδρόνια, με την Αστυνομία να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να τις χωρίσει. Τελικά, σύμφωνα με το Vheadline και το Venpress, υπήρξαν πυροβολισμοί από την πλευρά των οπαδών της αντιπολίτευσης, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο του 29χρονου και τον τραυματισμό άλλων 20.

Τέλος, μετά από βδομάδες αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων, ο Ούγο Τσάβες Φρίας ανακοίνωσε τη σκλήρυνση των μέτρων απέναντι σε 2 εκ των 4 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, «που στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τους στόχους της αντιπολίτευσης, προκαλούν εκρήξεις βίας που οδηγούν σε αιματηρά επεισόδια».

Ηδη το υπουργείο Υποδομής (Minfra) επέδωσε χτες επίσημα ντοκουμέντα στην Globovision και στο Radio Caracas Television, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της τακτικής των ΜΜΕ έγιναν για άλλη μία φορά χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ