Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Πιέζει και ανυπομονεί η Ουάσιγκτον
  • Με μονομερή δράση «απειλούν» τους συμμάχους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι
  • Κανένα λόγο στρατιωτικής επέμβασης δε «βλέπουν» Ρωσία, Κίνα, Γερμανία και Γαλλία, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και άσκησης «βέτο»

Από τις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία

Associated Press

Από τις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οξύνονται οι πιέσεις του Λευκού Οίκου προς συμμάχους και Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ. Ο Πρόεδρος Μπους εμφανίστηκε εξαιρετικά ανυπόμονος, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Πεντάγωνο έδωσε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στον Κόλπο, ενώ φέρεται να ενέκρινε και την αποστολή δύο ακόμη αεροπλανοφόρων.

«Το Ιράκ είχε πολύ χρόνο να αφοπλιστεί και δεν το έπραξε. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφοπλίζεται, αλλά, αντίθετα, συνεχίζει να ψεύδεται, να καθυστερεί και να εξαπατά. Είναι σαν να ξαναβλέπουμε μια παλιά κακή ταινία, και δε θέλω να τη δω», τόνισε εμφανώς ανυπόμονος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εκφράζουν πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ειρωνικά ότι «οι φίλοι μας θα πρέπει να μάθουν από το παρελθόν». Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις αυτές, ο υφυπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, υπογράμμιζε ότι «αν ορισμένοι δεν προτίθενται να δείξουν κουράγιο, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν μόνες τους».

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, παρουσίαζε νέα πολυσέλιδη έκθεση υπό τον τίτλο «Μηχανισμός ψευδών», όπου αναφέρονται σειρά περιστατικών, τα οποία, κατά την Ουάσιγκτον, αποδεικνύουν ότι η Βαγδάτη δε συμμορφώνεται. Ο Φλάισερ, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προβάλουν αντιρρήσεις σε μια πρόταση στρατιωτικής επίθεσης, δήλωσε κυνικά: «Τότε θα την κάνουμε μόνοι μας».


Associated Press

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή να μεταβούν στον Κόλπο άλλοι 37.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Οι νέες ενισχύσεις θα προστεθούν στις 62.000 που μετακινήθηκαν στις αρχές του μήνα, και στις 57.000 που βρίσκονται, ήδη, εκεί. Παράλληλα, δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, υπογράφτηκε, τελικά, η εντολή μετακίνησης προς τον Κόλπο δύο ακόμη αεροπλανοφόρων, του «Θιοντόρ Ρούζβελτ» και του «Αβραάμ Λίνκολν».

Προεόρτια «συγκρούσεων»

Εμφανείς ήταν οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα μέλη, μόνιμα και μη, του Συμβουλίου Ασφαλείας που συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για μια προκαταρκτική συζήτηση επί της πρώτης ενημέρωσης που αναμένεται να τους παραχωρήσουν για την πορεία των επιθεωρήσεων οι επικεφαλής των επιθεωρητών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, αντίστοιχα, τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επαναλάμβανε διαρκώς ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δε θα πρέπει να αποφύγει τις ευθύνες και τα καθήκοντά του, δε θα πρέπει να δείξει αδυναμία».

Τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, όμως, εξέφραζαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωνε ότι «κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα» και χαρακτήριζε «τεράστιο πλήγμα για τη διεθνή κοινότητα το ενδεχόμενο μονομερούς επίθεσης». Σε ανάλογο μήκος κύματος και το κινεζικό ΥΠΕΞ, που επανέλαβε ότι η πρώτη ενημέρωση των Μπλιξ - Αλ Μπάρανταϊ «είναι μια νέα αρχή για τις επιθεωρήσεις». Τη γνωστή αρνητική θέση της Γερμανίας στη στρατιωτική οδό επανέλαβε ο Γιόσκα Φίσερ.

Πιο σκληρός ο λόγος του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που συναντήθηκε, χτες, με τον Βέλγο ομόλογό του, Λουί Μισέλ, με τον οποίο «συμφωνούν όσον αφορά στο θέμα του Ιράκ». Ο Ντ. Βιλπέν τόνισε ότι φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στο θέμα των επιθεωρήσεων και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλεγεί η στρατιωτική οδός που θα προκαλέσει χιλιάδες αθώα θύματα, τεράστιες καταστροφές και θα ρίξει λάδι στη φωτιά της τρομοκρατίας. «Δεν υπάρχει τίποτε, μέχρι στιγμής, που να δικαιολογεί στρατιωτική δράση», υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι «αν ο πόλεμος εμφανίζεται ως μοναδική λύση, τότε σίγουρα είμαστε σε αδιέξοδο», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Σίγουρος» ο Μπλερ


Associated Press

Ο αφοπλισμός του Χουσεΐν είναι μονόδρομος και η στρατιωτική πίεση σαφώς τον αποδυναμώνει, εκτίμησε ο Τόνι Μπλερ σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη απαγορευμένων όπλων και ότι η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς δράσης αν οι επιθεωρητές διαπιστώσουν παραβίαση της απόφασης 1441 και «κάποιος ασκήσει "βέτο" στο Συμβούλιο Ασφαλείας», αν και συμπλήρωσε ότι «είναι επιθυμητή μια δεύτερη απόφαση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, «όταν βρεθούμε σε κατάσταση πολέμου, ο κόσμος θα καταλάβει τους λόγους που συμβαίνει αυτό». Η βεβαιότητά του, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται από την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IMC, σύμφωνα με το οποίο το 81% αντιτίθεται σε μονομερή δράση και το 47% αντιτίθεται συνολικά στη στρατιωτική δράση.

Χρόνος για επιθεωρήσεις

«Η εργασία μας είναι ακόμη στη μέση. Κατανοώ την ανυπομονησία του κόσμου, αλλά θα ξεκαθαρίσουμε στο Σ. Ασφαλείας ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», επανέλαβε ο Αλ Μπάρανταϊ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η στρατιωτική κινητοποίηση δε θα εμποδίσει τις επιθεωρήσεις». Ο Μπλιξ επαναλάμβανε ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν στοιχεία πως το Ιράκ διαθέτει απαγορευμένα όπλα αλλά ούτε ότι δε διαθέτει.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πάντως, εμφανίστηκε απαισιόδοξος τονίζοντας ότι «το Ιράκ είναι αποφασισμένο να μη δώσει αφορμές στις ΗΠΑ, που, όμως, δείχνουν να έχουν προαποφασίσει μια επίθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρύ κλίμα, καμία ουσία(2003-03-20 00:00:00.0)
Στα άκρα οι αντιθέσεις πριν τη συνεδρίαση(2003-03-06 00:00:00.0)
Κορυφώνονται «παζάρια» και πιέσεις(2003-03-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-12-03 00:00:00.0)
Με απειλές η επανέναρξη των επιθεωρήσεων(2002-11-26 00:00:00.0)
Ουάσινγκτον και Παρίσι «αλληλοπιέζονται» για συμβιβασμό(2002-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ