Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ουάσινγκτον και Παρίσι «αλληλοπιέζονται» για συμβιβασμό

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, χτες, λίγη ώρα πριν επαναληφθεί για πολλοστή φορά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την επικείμενη απόφαση για το Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχανε ευκαιρία να ασκεί πιέσεις, δηλώνοντας ότι ο χρόνος λιγοστεύει. Γαλλία, Ρωσία και Κίνα επέμεναν στις ενστάσεις τους με τους διπλωμάτες της πρώτης να έχουν σειρά επαφών, με Αμερικανούς ομολόγους τους, προκειμένου να επιτευχθεί μια «συμβιβαστική» λύση.

«Προετοιμάζεται μια εναλλακτική πρόταση, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη», δήλωνε, χτες, διπλωμάτης του ΟΗΕ, τηρώντας την ανωνυμία του. Γάλλοι και Αμερικανοί απέφυγαν να σχολιάσουν, αλλά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωνε πως η αμερικανική πλευρά «πιστεύει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Βρετανίας, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά στόματος Μπάουτσερ, απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στη γαλλική πρόταση για πραγματοποίηση συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πιέζει ο Λευκός Οίκος
ελίσσονται οι «αντιρρησίες»

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ αντιλαμβάνεται την ανάγκη λήψης απόφασης σύντομα, δεν μπορεί οι διαβουλεύσεις να συνεχίζονται για πολύ ακόμη», δήλωνε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, αποφεύγοντας, όμως, να επαναλάβει προηγούμενες δηλώσεις του που ζητούσαν να ληφθεί η απόφαση μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, επωφελούμενος των προεκλογικών συγκεντρώσεων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο, επαναλάμβανε ότι οι «ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα αφοπλίσει το Ιράκ, αν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει δυναμική δράση γι' αυτό ή ο Σαντάμ δεν αφοπλιστεί μόνος του». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «όσο περνά ο χρόνος, τόσο ο Σαντάμ ρεζιλεύει τον ΟΗΕ».

Παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, όμως, τα προβλήματα για το αμερικανο - βρετανικό ψήφισμα εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν πολλά. Γάλλοι διπλωμάτες αποδέχονταν τον όρο «σοβαρές συνέπειες», σε περίπτωση που το Ιράκ δε συμμορφωθεί, αλλά επέμεναν στην απάλειψη του όρου ότι το Ιράκ «βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ», επιμένοντας ότι μπορεί να δρομολογήσει αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης υπό το πρόσχημα ότι υπάρχει κάλυψη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Γαλλία, έχοντας αναλάβει το ρόλο της «διαλλακτικότερης» εκπροσώπου και των υπολοίπων διαφωνούντων (Ρωσία και Κίνα από τα μόνιμα μέλη), αποπειράται να εκμαιεύσει τέτοια διατύπωση μέσα στο κείμενο του ψηφίσματος που θα καθιστά υποχρεωτική την επανασύγκλιση του Συμβουλίου πριν αναληφθεί η οποιαδήποτε δράση.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τόνιζε ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει η Γαλλία αν δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, είναι θέμα αρχών». Με τη γαλλική πρόταση, φαίνεται ότι συμφωνεί, προς στιγμήν, η πλειοψηφία των 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, με εξαίρεση τις Νορβηγία, Κολομβία, Σιγκαπούρη, Βουλγαρία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την έγκρισή του ως έχει, αφού δε συγκεντρώνει τις απαραίτητες 9 θετικές ψήφους.

Οι δυσκολίες δεν υπερσκελίστηκαν ούτε από τις τοποθετήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, και του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ ελ Μπαραντάι. Μόνο ο πρώτος έκανε δηλώσεις, αποφεύγοντας να πάρει θέση, και αρκούμενος να τονίσει ότι το Ιράκ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η έλλειψη συνεργασίας θα προκαλέσει αντιδράσεις στο Συμβούλιο, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ευρεία ενότητα του Συμβουλίου».

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά ΗΠΑ και Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να εμποδίσουν την επιστροφή των επιθεωρητών για να μην αποκαλυφθούν τα ψέματά τους και τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον ΟΗΕ για να επισημοποιήσει τη νέα αποικιοκρατία της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ