Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«ΟΧΙ στη σφαγή για το πετρέλαιο και το κέρδος»

Από τη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον
Από τη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με διαδηλώσεις και πορείες εξέφρασαν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να εξαπολύσει ένα απρόκλητο και παντελώς παράνομο πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, του Σαν Φρανσίσκο, πλημμύρισαν από αποφασισμένους Αμερικανούς, όπως γέμισαν και οι δρόμοι δεκάδων άλλων πόλεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ως προανάκρουσμα μάλιστα του μεγάλου ραντεβού της 31ης του Οκτώβρη.

Πάνω από 100.000 συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα, και όχι τυχαία το ραντεβού ήταν στο μνημείο του πολέμου του Βιετνάμ, στο πάρκο της Ουάσιγκτον. Δεκάδες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ξεχώριζε η παρουσία της ηθοποιού Σούζαν Σάρατον, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, που ήταν και ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης, οι αιδεσιμότατοι Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον καθώς και η δημοκρατική βουλευτής Σίνθια Μακ Κίνεϊ. Ομως το πιο αντιπροσωπευτικό ήταν το πάθος του πλήθους που συγκεντρώθηκε, αλλά και τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως «Ρίχτε τον Μπους, όχι βόμβες», «Οχι αίμα για πετρέλαιο», «Οχι στη σφαγή για το πετρέλαιο και τα κέρδη», «Η ανατροπή του καθεστώτος να ξεκινήσει από εδώ» και «ο πόλεμος είναι το όπλο μαζικής καταστροφής του Μπους». Αντιπροσωπείες από όλες τις πολιτείες έδωσαν το «παρών», όπως και φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και πολλοί Αμερικανοί πολίτες αραβικής καταγωγής. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Λευκό Οίκο που πέρασε, πριν επιστρέψει, από το μνημείο του πολέμου του Βιετνάμ. Η διαδήλωση ήταν τόσο μεγάλη, που όταν η κεφαλή της πορείας επέστρεφε, συνάντησε την «ουρά»! Ακόμη και η Αστυνομία της Ουάσιγκτον, χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό των διαδηλωτών, δήλωσε ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα από τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ.

Στην Αριζόνα

Associated Press

Στην Αριζόνα
Σχεδόν 80.000 συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε και στο Σαν Φρανσίσκο, όπου κύρια ομιλήτρια ήταν η βουλευτής του Οκλαντ, Μπάρμπαρα Λι, η οποία καυτηρίασε τη στάση του κόμματός της, του Δημοκρατικού Κόμματος, που έδωσε από κοινού με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο το «πράσινο φως» στα πολεμικά σχέδια του Μπους. Διαδηλώσεις έγιναν και σε δεκάδες άλλες πόλεις από άκρη σε άκρη στην αμερικανική επικράτεια.

Ευρωπαϊκό αντιπολεμικό σάλπισμα

Διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας έγιναν και στη Γερμανία, στο Μεξικό, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στη Δανία, στο Πουέρτο Ρίκο, την Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες προγραμματίστηκαν προκειμένου να συμπέσουν με τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, ως «ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα του αμερικανικού λαού».

Παρά το δριμύ ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, όπως μας μεταδίδει ο Θανάσης Βόρειος, σε πάνω από ενενήντα γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο διαδηλώσεις κατά του προετοιμαζόμενου πολέμου κατά του Ιράκ. Παρά την κακοκαιρία πολλές δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί και ξένοι κατέβηκαν στους δρόμους και με συνθήματα, και τους λόγους των ομιλητών, καυτηρίασαν τη φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα απαίτησαν από την «κοκκινο-πράσινη» γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο άμεσα, αλλά και έμμεσα να μην υποστηρίξει τον Μπους στον πολεμικό τυχοδιωκτισμό, αυξάνοντας π.χ. τις γερμανικές μονάδες στα Βαλκάνια, για να απαγκιστρωθούν από εκεί αμερικανικές δυνάμεις, ώστε να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Στο Βερολίνο η πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γκάμπι Τσίμερ, δήλωσε στην ομιλία της ότι ο δήθεν πόλεμος για ελευθερία και δημοκρατία γίνεται στην πραγματικότητα για οικονομικά συμφέροντα και την πρόσβαση στις σημαντικότερες πετρελαϊκές πηγές του Περσικού Κόλπου.

Ο Πράσινος βουλευτής Χρίστιαν Στρέμπελε τόνισε στην ομιλία του: «Αυτός ο πόλεμος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι λάθος και υποκριτικό να διεξαχθεί κατά του ιρακινού λαού και έτσι να κινδυνεύσει η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Στην Ολλανδία, χιλιάδες πήραν μέρος που έγιναν στις διαδηλώσεις στο Αμστερνταμ, στο Ρότερτναμ, στο Μάαστριχτ, το Αϊντχόβεν και άλλες, ενώ κατήγγειλαν την πολιτική της χώρας τους, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, τόσο στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν αλλά και στις πολεμικές προετοιμασίες κατά του Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικές διαδηλώσεις στο Οκλαντ (2011-11-04 00:00:00.0)
Λαϊκή οργή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις (2007-01-30 00:00:00.0)
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ τη μέρα του πολέμου (2003-03-19 00:00:00.0)
Αντιπολεμικός «πυρετός» (2003-01-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-01-23 00:00:00.0)
Βροντερό ΟΧΙ στον πόλεμο (2002-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ