Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δολοφόνου του Αμερικανού αξιωματούχου

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις ξένες αποστολές και σε όλους τους δημόσιους χώρους

ΑΜΜΑΝ.--

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι ιορδανικές αρχές ασφαλείας για τη σύλληψη του δολοφόνου του Αμερικανού διπλωμάτη Λόρενς Φόλεϊ, εκπροσώπου της αμερικανικής Υπηρεσίας Αρωγής στην Ιορδανία. Η επιχείρηση - «σκούπα», που, σύμφωνα με πληροφορίες καταμετρά, ήδη, πολλές συλλήψεις, πραγματοποιείται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και κυρίως στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Μάλιστα, δεν έλειψε και η ένταση, καθώς στη νότια πόλη Μάαν, σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και τον τοπικό ισλαμιστή ηγέτη, που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Αμπού Σαγιάφ», τραυματίστηκε τόσο ο ίδιος, όσο και δύο αστυνομικοί.

Ασύλληπτος παρέμενε, μέχρι χθες, ο δράστης της δολοφονίας του 60χρονου Λόρενς Φόλεϊ, ο οποίος έπεσε νεκρός με 6 σφαίρες, ενώ εξερχόταν από το σπίτι του, τη Δευτέρα το πρωί. Ο Φόλεϊ εργαζόταν στην Υπηρεσία Αρωγής των ΗΠΑ και ήταν αρμόδιος για τη διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στα πολυπληθή παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα που βρίσκονται στην Ιορδανία.

Είχε υπηρετήσει στο ειρηνευτικό σώμα στην Ινδία το 1965 και από το 1988, ως αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Αρωγής, είχε εργαστεί στο Περού, στη Βολιβία και στη Ζιμπάμπουε, πριν μεταβεί στην Ιορδανία. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση δολοφονίας Αμερικανού διπλωμάτη στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Φόλεϊ ήταν αξιωματούχος ανθρωπιστικής οργάνωσης και όχι πολιτικός.

Συνεχείς έρευνες

Ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Αφάς Αντουάν, δήλωνε ότι η ιορδανική ηγεσία «θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτήν τη φρικτή πράξη, την οποία θεωρεί επίθεση ενάντια στην Ιορδανία και στην ασφάλειά της, και η οποία σε καμία περίπτωση δε θα βλάψει τις στενές αμερικανο-ιορδανικές σχέσεις αλλά, αντίθετα, θα εντείνει τη μεταξύ τους συνεργασία». Τη δολοφονία καταδίκασαν όλα τα κόμματα της ιορδανικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστικών.

Χθες, στην αραβική αγγλόφωνη εφημερίδα «Αλ Κουντς αλ Αράμπι», που εδρεύει στο Λονδίνο, απεστάλη ανακοίνωση, με την οποία την ευθύνη για τη δολοφονία του Φόλεϊ αναλαμβάνει η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Σουραφάα' αλ Ουρντούν» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ευγενείς της Ιορδανίας»). Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι η δολοφονία αυτή αποτελεί διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, για το αιματοκύλισμα στο Αφγανιστάν και για το προδιαγραφόμενο αιματοκύλισμα στο Ιράκ. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει και την ευθύνη για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού εμπόρου διαμαντιών, στο Αμμάν το 2001. Εντούτοις, οι ιορδανικές αρχές αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξή της.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα μετέβη, χθες, στην αμερικανική πρεσβεία για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, όπου συναντήθηκε και με τον Αμερικανό πρέσβη, Εντουαρντ Γκνεχμ. Ο Γκνεχμ μίλησε για «δειλή εγκληματική πράξη» και κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους που ζουν στην Ιορδανία να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και ιδιαίτερα να προσέχουν στις μετακινήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ