Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαρκής ένταση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τέσσερα σχολεία θηλέων βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο στόχαστρο αγνώστων -οι αρχές ως συνήθως τους ταύτισαν με «απομεινάρια της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν», χωρίς άλλες λεπτομέρειες- οι οποίοι πραγματοποίησαν επιθέσεις με ρουκέτες και οξέα εναντίον τους. Οι επιθέσεις έγιναν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η UNICEF, το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά που λειτουργεί τα σχολεία, στην επαρχία Ουαρντάκ. Το Ασοσιέιτεντ Πρες αναφέρει πως τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί «κατά συρροή» επιθέσεις εναντίον σχολείων θηλέων στις νότιες αφγανικές επαρχίες. Η UNICEF, τόνισε εκπρόσωπός της στο Ρόιτερς, «καταδικάζει έντονα την επίθεση... κάθε επίθεση κατά σχολείων και παιδιών μας ανησυχεί».

Παράλληλα, στο βορρά του Αφγανιστάν επικρατούσε αβεβαιότητα μετά την τελεσιγραφική παρέμβαση του απεσταλμένου του Προέδρου Μπους, του Ζαλμάι Χαλιλζάντ, το Σαββατοκύριακο, όταν προειδοποίησε τον Ουζμπέκο πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και τον Τατζίκο Ουστάντ Ατα Μοχάμεντ, οι οποίοι μάχονται για τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ότι η αμερικανική υπομονή εξαντλείται. Χτες ο Χαλιλζάντ επιχείρησε να καθησυχάσει τον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. «Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στο Ιράκ, είμαστε δεσμευμένοι στο Αφγανιστάν... θα μείνουμε όσο χρειάζεται. Ισως κάποιοι προσπαθήσουν να αυξήσουν τα προβλήματα εδώ για να μας αποσπάσουν από το Ιράκ, αλλά το γνωρίζουμε κι έχουμε αυξήσει την προσοχή μας», είπε ο Αμερικανοαφγανός προεδρικός απεσταλμένος.

Παράλληλα, επαναλαμβανόταν το πολυπαιγμένο σενάριο, κατά το οποίο οι Οσάμα μπιν Λάντεν και Μοχαμάντ Ομάρ«κρύβονται στο νότιο Αφγανιστάν», αυτή τη φορά από τον Γκουλ Αγά, κυβερνήτη της Κανταχάρ, που μίλησε στην ιρανική εφημερίδα Χαμσάχρι. Οπως είπε, οι δύο «δε βρίσκονται στην Κανταχάρ» προσθέτοντας ότι «οι έρευνες είναι σε εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ