Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ τη μέρα του πολέμου

Προχτεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Ουισκόσιν

Associated Press

Προχτεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Ουισκόσιν
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΟΣΤΟΝΗ - ΡΩΜΗ.--

Τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα επιτεθούν στο Ιράκ, οι λαοί των δύο αυτών χωρών είναι έτοιμοι να «αντεπιτεθούν» στο εσωτερικό...

Ηδη, στις ΗΠΑ δεκάδες φιλειρηνικές και μαζικές οργανώσεις εκδήλωσαν τις προθέσεις τους για το «τι μέλλει γενέσθαι την ημέρα έναρξης του πολέμου», τη στιγμή ακριβώς που γινόταν το διάγγελμα Μπους και πραγματοποιούνταν οι λαμπαδηφορίες για την ειρήνη με τη συμμετοχή χιλιάδων Αμερικανών, στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο κ.ά.

Σύμφωνα με πλείστα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, το φιλειρηνικό κίνημα στις ΗΠΑ θα προχωρήσει άμεσα σε κατάληψη κυβερνητικών και ομοσπονδιακών κτιρίων, στρατιωτικών βάσεων -παρά το γεγονός ότι ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα πυροβολούνται- κεντρικών οδικών αρτηριών και των κέντρων των μεγάλων πόλεων, με διαδηλώσεις και άλλες πολύμορφες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, οι φοιτητές θα εγκαταλείψουν αμέσως τις πανεπιστημιακές αίθουσες και θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και πικετοφορίες, με ραντεβού που δόθηκε στα δημαρχεία των πρωτευουσών και των 52 Πολιτειών των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, περισσότεροι από 1.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχαν δηλώσει συμμετοχή, για να πάρουν ενεργό μέρος όχι μόνο στις διάφορες δράσεις, αλλά και στην οργάνωσή τους.

Παράλληλα, η οργάνωση United for Peace, σύμφωνα με ανακοίνωσή της οργανώνει εκατοντάδες λαμπαδηφορίες, διαδηλώσεις, πικετοφορίες, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από τα σχολεία που αναμένεται και οι μαθητές των σχολείων να ακολουθήσουν το παράδειγμα των «μεγάλων». Τέλος, τουλάχιστον στάσεις εργασίας τη μέρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος αναμένονται σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, σε κάποιες Πολιτείες, όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις των εργατικών Ενώσεων (μέχρι τη Δευτέρα) του Σαν Φρανσίσκο και το Σικάγο, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις συνολικά το εργατικό κίνημα θα συμμετάσχει σε όλες τις πικετοφορίες και διαδηλώσεις.

«Πολιτική ανυπακοή»

Αναλόγως και η Βρετανία αναμένεται να παραλύσει από διαδηλώσεις, πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες, απεργίες, καταλήψεις, «πολιτική ανυπακοή και κόσμο που θα αναλάβει άμεση δράση κατά τις πρώτες ώρες που τα βομβαρδιστικά θα κατευθυνθούν στο Ιράκ», σύμφωνα με δημοσίευμα του χτεσινού βρετανικού Guardian.

Η συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο», τονίζοντας ότι η διάθεση της ήρεμης αποφασιστικότητας που χαρακτήριζε τις διαμαρτυρίες μέχρι πρότινος δίνει τη θέση της στην οργή, καλεί σε διαδηλώσεις σε κάθε πόλη το απόγευμα και το βράδυ αμέσως μόλις αρχίσει ο βομβαρδισμός του Ιράκ, και στη συνέχεια πανεθνική πορεία στο Λονδίνο. «Περιμένουμε τον κόσμο να σταματήσει τα πάντα», λέει ο Κρις Νάινχαμ, ένας εκ των εκπροσώπων της οργάνωσης.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένονται στο Λονδίνο, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται στην Πάρλιαμεντ Σκουέαρ το πρώτο βράδυ μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ το πρώτο Σάββατο του πολέμου, θα γίνει πορεία στο Λονδίνο, ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση προς το Χάιντ Παρκ όπως στις 15 Φεβρουαρίου, και θα συντονιστεί με εκατοντάδες άλλες πορείες σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, περισσότερα από 35 συνδικάτα της ομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσαν ότι θα απεργήσουν.

Τέλος, τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας, CGIL, CISL και UIL ανακοίνωσαν χτες, ότι θα προχωρήσουν σε απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όταν ξεκινήσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικές διαδηλώσεις στο Οκλαντ(2011-11-04 00:00:00.0)
Ολος ο πλανήτης μια γροθιά(2003-03-22 00:00:00.0)
«Πόλεμος» στον πόλεμο των γερακιών(2003-03-18 00:00:00.0)
Μαθητές, φοιτητές επί ποδός κατά του πολέμου(2003-03-06 00:00:00.0)
«ΟΧΙ στη σφαγή για το πετρέλαιο και το κέρδος»(2002-10-30 00:00:00.0)
Βροντερό ΟΧΙ στα σχέδια πολέμου(2001-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ